Veelgestelde vragen overstappen

Je vindt hier de antwoorden op veelgestelde vragen over het overstappen van energiecontract. Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.
1. Hoe kan het dat je zoveel kunt besparen door te wisselen van energieleverancier?
Wie jarenlang bij dezelfde energieleverancier blijft, kan ervan uitgaan dat hij elders goedkoper uit is. Dat komt doordat energieleveranciers trouwe klanten niet belonen, maar wel nieuwe klanten lokken met kortingen.
2. Kan ik mijn energiecontract op elk moment opzeggen?
Ja, dat kan. Een contract voor onbepaalde tijd kun je altijd opzeggen met een opzegtermijn van dertig dagen. Bij contracten voor bepaalde tijd is de opzegtermijn ook dertig dagen. Maar de leverancier kan dan wel een opzegvergoeding in rekening brengen.
3. Hoe lang duurt een overstap?
Door de bank genomen 2 tot 6 weken. Die 6 weken zijn de som van de bedenktijd van 14 dagen en de opzegtermijn van 30 dagen.
4. Heb ik bedenktijd als ik online een energiecontract afsluit?
Wie online een energiecontract afsluit, heeft 14 dagen de tijd om daar alsnog vanaf te zien. De bedenktijd gaat in op het moment dat je het mailtje krijgt waarin de nieuwe leverancier je welkom heet als klant (en het contract meestuurt).
5. Ik heb stadsverwarming. Heeft het zin als ik alleen wissel van stroomleverancier?

De besparing zal lager zijn dan wanneer je ook van gasleverancier wisselt, maar het kan de moeite waard zijn. Dat hangt uiteraard ook af van je verbruik. Via onze energievergelijker kun je ook uitsluitend stroomcontracten vergelijken.

6. Ik heb zonnepanelen. Kan ik dan toch overstappen?
Ja. Als je teruglevert aan het net, staan je zonnepanelen al ingeschreven bij energieleveren.nl en dat ziet de nieuwe leverancier ook; je hoeft verder niets te doen. Om energiecontracten te vergelijken, moet je uitgaan van je nettoverbruik.
7. Moet ik lid zijn van Vereniging Eigen Huis om deel te nemen aan de Collectieve Inkoop Energie?
Nee, iedereen kan zich inschrijven. Inschrijvers ontvangen een vrijblijvend, persoonlijk aanbod. Voor niet-leden is dat aanbod inclusief een jaar gratis lidmaatschap (ter waarde van € 30,60).
8. Hoe hoog is de ‘opzegvergoeding’ die ik mijn oude leverancier moet betalen?
Als je overstapt voordat je contract afloopt, kan de leverancier een zogenoemde ‘opzegvergoeding’ in rekening brengen. Dat is een boete wegens contractbreuk. Soms neemt de nieuwe leverancier deze voor zijn rekening. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft grenzen gesteld aan die boetes.
9. Is een jaarcontract de beste keuze?
Meestal is een jaarcontract met vaste tarieven de beste keuze. Na een jaar kun je dan waarschijnlijk opnieuw korting krijgen door over te stappen. De tarieven kunnen intussen bovendien wel gedaald zijn.
10. Kan ik bij een overstap zonder stroom en gas komen te zitten?
Nee, dat zal niet gebeuren. De overstap is een administratief een-tweetje tussen de oude en de nieuwe energieleverancier. Er wordt nergens aan kranen of knoppen gedraaid.

Stijging energieprijzen

Miljoenen huishoudens krijgen te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Wat is er aan de hand? Over de energieprijzen

Bespaar energie met deze tips

Hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze tips verlaag je eenvoudig je energieverbruik. Bekijk de tips

Energiebelasting

Over het verbruik van energie en gas betaal je belasting. Hoe zit dat precies? En in welke gevallen kun je deze terugvragen?  Over energiebelasting

Lesje energierekening lezen

Een keer per jaar ontvang je een jaarrekening van je energieleverancier. Wat staat er eigenlijk allemaal op? Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel