Wie kan geld besparen door over te stappen?

Overstappen is altijd rendabel, voor iedereen. Misschien levert het niet ieder jaar de honderden euro’s besparing op waarmee geadverteerd wordt, maar je bent er zeker van dat je niet te veel betaalt.

Sleeper: betaalt de hoofdprijs

In de regel sluit je een contract af voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een, drie of vijf jaar. Je profiteert vaak van actietarieven gedurende de looptijd. Als je aan het einde van de contractperiode niet kiest voor een nieuw contract, word je automatisch overgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Dit zijn vaak dure contracten met hoge tarieven voor gas en elektriciteit. De mensen die op deze contractvorm terechtkomen, worden in de energiebranche ‘sleepers’ genoemd. Aan deze mensen verdienen energieleveranciers veel geld. 

Ben je een sleeper? Dan kan overstappen naar een ander energiecontract een flinke besparing opleveren. Je kunt het contract voor onbepaalde tijd makkelijk maandelijks opzeggen zonder dat je een boete moet betalen.

Switcher: voorkomt dat hij te veel betaalt

Stap je aan het einde van de contractperiode altijd over? Dan blijf je profiteren van actietarieven en voorkom je dat je te veel betaalt. Deze mensen worden ‘switchers’ genoemd. Of je met een nieuw energiecontract goedkoper uit bent dan de voorgaande contractperiode is niet zeker. Dit is afhankelijk van de markt.

Inkoopprijzen voor gas en elektriciteit wijzigen regelmatig. Daarnaast wordt er ieder jaar een nieuw belastingtarief vanuit de overheid bepaalt, waar alle energieleveranciers zich aan moeten houden. Dit tarief stijgt de afgelopen jaren.

Ontdek hoeveel jij kunt besparen

Schrijf je vrijblijvend in voor de Collectieve Inkoop Energie en ontvang een persoonlijk aanbod met de beste deal voor gas en groene stroom. Omdat er veel mensen meedoen, kunnen wij een scherpe prijs en goede voorwaarden bedingen. Je bepaalt zelf of je overstapt.

Minder verbruiken

Door ander gedrag kun je honderden euro's aan stroom en gas besparen. Alleen al de deuren goed dicht doen kan € 190 schelen. Bespaartips

Isoleren

Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isoleren

Community

Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat mee