Radiatorfolie aanbrengen, zo doe je dat

De warmte van muurradiatoren straalt niet alleen de kamer in, maar ook naar de muur. Zonde, plak daarom radiatorfolie. We leggen uit welke soorten folie er zijn en hoe je het aanbrengt.

De zilverkleurige folie weerkaatst warmte van de radiator de ruimte in. Hierdoor blijft de warmte binnen en zijn de kamers sneller op temperatuur. Dit levert volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een energiebesparing op van gemiddeld vijf tot tien kuub gas per vierkante meter radiatorfolie. De hoogte van de besparing hangt af van de mate van isolatie van de woning. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe kleiner de besparing.

Soorten folie

Er zijn twee soorten radiatorfolie verkrijgbaar: standaard- en hoogrendementfolie. De standaard radiatorfolie vermindert de warmtestraling naar de muur tot 75% en de hoogrendementvariant tot 95%. Radiatorfolie kost gemiddeld zo’n € 10 per radiator.

Stappenplan

Breng de radiatorfolie aan op de muur of direct aan de achterkant van de radiator. Dit laatste is het effectiefst. Maar als een radiator één plaat heeft, kun je de folie het beste op de muur bevestigen. Op die manier bespaar je de meeste energie.

Stap 1. Meet de hoogte en breedte van de radiator. 

Stap 2. Knip de folie op maat af. Zorg dat het iets kleiner is dan de radiator, anders is de folie zichtbaar.

Stap 3. Bevestig de folie tussen de radiator en de muur. Laat de folie achter de radiator zakken terwijl je de meest glanzende kant naar de radiator toe houdt. Breng de radiatorfolie aan met dubbelzijdige tape of met sterke magneten.

Aanvullende tips 
Een radiatorventilator verwarmt je huis sneller, maar met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren die je aan de onderkant van de radiator bevestigt. Ze werken alleen als de radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Cv-leidingen in onverwarmde ruimtes (zoals de kruipruimte en de zolder) verliezen warmte. Isoleer de leidingen met buizen van kunststof schuim.

Meer over snel energie besparen

Bespaar energie met deze tips

Hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze tips verlaag je eenvoudig je energieverbruik. Bekijk de tips

Kieren dichten

Bespaar snel energie door naden en kieren te dichten. Weten hoe je ze ontdekt en hoe je te werk gaat?  Lees meer

Bespaar met ruimteverwarming

Bespaar energie en verwarm ruimtes in je woning apart van elkaar. We geven je een aantal tips. Lees meer

Stijging energieprijzen

De energieprijzen zijn hard gestegen. Hoe ontwikkelt dit zich verder en wat kun je doen? Bekijk onze tips, het nieuws en veelgestelde vragen.  Over de energieprijzen