Artikel
duurzaam wonen

Snel energie besparen; zo doe je dat

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn of eerst veel geld te kosten. Wij zetten op een rij welke energiebesparende maatregelen je voor minder dan honderd euro kunt nemen.
Auteur: Marijke van Gerven

1. Bewegingsmelder

Zodra de melder een beweging waarneemt, gaat het licht aan. Na een ingestelde tijd gaat het licht automatisch weer uit. Lampen blijven hierdoor niet onnodig branden. Handig buiten, in de gang of op de overloop. Kosten: paar tientjes.

2. Brievenbusborstel

Een borstel in de brievenbus houdt de kou buiten en de warmte binnen. Kosten: vanaf een paar euro.

Energie besparen_buitenlamp

3. Ledlampen

Vervang alle gloei- en halogeenlampen voor ledverlichting. Begin met de lampen die het vaakst branden. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp, verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp en gaat bovendien veel langer mee. Kosten: vanaf een paar euro.

4. Leidingisolatie

Cv-leidingen in koude ruimtes verliezen warmte. Door de leidingen daar te isoleren, gaat u warmteverlies tegen en krijgt u de warmte op de plekken waar die nodig is. Kosten: paar euro per strekkende meter buisisolatie.

5. Deurdranger

Een deurdranger of -veer voorkomt dat warmte naar een andere ruimte verdwijnt. Kosten: paar tientjes.

6. Radiatorfolie

Radiatorfolie weerkaatst de warmte van de radiator de ruimte in. Plaats het tegen de muur of aan de achterkant van de radiator. Het is vooral nuttig als de muur erachter niet of nauwelijks is geïsoleerd. Kosten: ongeveer tien euro per radiator.

Energie besparen-deurdranger

7. Stand-bykiller

Als stekkerdozen met stand-bykillers zijn uitgeschakeld, is er geen sluipverbruik mogelijk. Kosten: vanaf een paar euro tot een paar tientjes, afhankelijk van de hoeveelheid stekkers die je erop kunt aansluiten.

8. Thermostaatknop of radiatorkraan

Met een thermostaatknop op de radiator stelt u de maximale temperatuur per ruimte in. Dit voorkomt onnodig stoken. Zo’n knop kunt u beter niet in dezelfde ruimte plaatsen als de kamerthermostaat. Kosten: afhankelijk van de huidige installatie.

9. Tochtstrips

Warmteverlies bij deuren en ramen voorkomt u met tochtstrips. Kosten: vanaf een paar euro, afhankelijk van lengte en materiaal.

Energie besparen-thermostaat

10. Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop laat per minuut maximaal 6,9 liter water door. Op de verpakking van de douchekop kan een volumeklasse staan. Als daarachter een Z staat, is het een zuinig exemplaar. Kosten: vanaf ongeveer 20 euro.

Meer lezen

Waterzijdig inregelen: 5 vragen

Wat is waterzijdig inregelen? Wanneer heeft het zin? We beantwoorden vijf veelgestelde vragen. Vragen en antwoorden

Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie loopt de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht via (klep)ramen, roosters en kieren. Over natuurlijke ventilatie

Stijging energieprijzen

De energieprijzen zijn hard gestegen. Hoe ontwikkelt dit zich verder en wat kun je doen? Bekijk onze tips, het nieuws en veelgestelde vragen.  Over de energieprijzen