Artikel
duurzaam wonen

Snel energie besparen; zo doe je dat

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn of eerst veel geld te kosten. Wij zetten op een rij welke energiebesparende maatregelen je voor minder dan honderd euro kunt nemen.
Auteur: Marijke van Gerven | Publicatiedatum: 4 juni 2020

1. Bewegingsmelder

Zodra de melder een beweging waarneemt, gaat het licht aan. Na een ingestelde tijd gaat het licht automatisch weer uit. Lampen blijven hierdoor niet onnodig branden. Handig buiten, in de gang of op de overloop. Kosten: paar tientjes

2. Brievenbusborstel

Een borstel in de brievenbus houdt de kou buiten en de warmte binnen. Kosten: vanaf een paar euro

Energie besparen_buitenlamp

3. Ledlampen

Vervang alle gloei- en halogeenlampen voor ledverlichting. Begin met de lampen die het vaakst branden. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp, verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp en gaat bovendien veel langer mee. Kosten: vanaf een paar euro

4. Leidingisolatie

Cv-leidingen in koude ruimtes verliezen warmte. Door de leidingen daar te isoleren, gaat u warmteverlies tegen en krijgt u de warmte op de plekken waar die nodig is. Kosten: paar euro per strekkende meter buisisolatie.

5. Deurdranger

Een deurdranger of -veer voorkomt dat warmte naar een andere ruimte verdwijnt. Kosten: paar tientjes.

6. Radiatorfolie

Radiatorfolie weerkaatst de warmte van de radiator de ruimte in. Plaats het tegen de muur of aan de achterkant van de radiator. Het is vooral nuttig als de muur erachter niet of nauwelijks is geïsoleerd. Kosten: ongeveer tien euro per radiator.

Energie besparen-deurdranger

7. Stand-bykiller

Als stekkerdozen met stand-bykillers zijn uitgeschakeld, is er geen sluipverbruik mogelijk. Kosten: vanaf een paar euro tot een paar tientjes, afhankelijk van de hoeveelheid stekkers die je erop kunt aansluiten.

8. Thermostaatknop of radiatorkraan

Met een thermostaatknop op de radiator stelt u de maximale temperatuur per ruimte in. Dit voorkomt onnodig stoken. Zo’n knop kunt u beter niet in dezelfde ruimte plaatsen als de kamerthermostaat. Kosten: afhankelijk van de huidige installatie.

9. Tochtstrips

Warmteverlies bij deuren en ramen voorkomt u met tochtstrips. Kosten: vanaf een paar euro, afhankelijk van lengte en materiaal.

10. Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop laat per minuut maximaal 6,9 liter water door. Op de verpakking van de douchekop kan een volumeklasse staan. Als daarachter een Z staat, is het een zuinig exemplaar. Kosten: vanaf ongeveer 20 euro.

11. Zelf waterzijdig inregelen

Met waterzijdig inregelen verdeel je het water uit de cv-ketel gelijkmatig over de radiatoren of vloerverwarming. U kunt hier tot ongeveer 20 procent op uw gasverbruik besparen. Een cv-monteur rekent hier tussen de 400 en 500 euro voor, maar u kunt het ook zelf doen met een doe-het-zelfpakket, bijvoorbeeld van cv-inregelen.nl. Dat kost 89 euro. Kosten: tussen de 89 en 500 euro.

Energie besparen-thermostaat

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Snel energie besparen; zo doet u dat’ uit Eigen Huis Magazine, editie juni 2020.

Meer lezen

Snel energie besparen: 5 simpele tips

Hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze vijf tips verlaag je eenvoudig en kosteloos je energieverbruik. Lees de tips

Ooit van de eco-stand gehoord?

Wie energie wil besparen, doet er goed aan eens te kijken naar de apparaten in huis. Zijn die energiezuinig? Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Stookseizoen: 11 tips

Begint het stookseizoen? Elf tips om te besparen op de kosten zonder (al te veel) aan warmte in te boeten. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Nieuw energiecontract

Overstappen van energieleverancier is de moeite waard. Hoe werkt overstappen? Hoe vergelijk je energiecontracten? Lees meer