
Zodra de melder een beweging waarneemt, gaat het licht aan. Na een ingestelde tijd gaat het licht automatisch weer uit. Lampen blijven hierdoor niet onnodig branden. Handig buiten, in de gang of op de overloop. Kosten: paar tientjes.
Een borstel in de brievenbus houdt de kou buiten en de warmte binnen. Kosten: vanaf een paar euro.
Vervang alle gloei- en halogeenlampen voor ledverlichting. Begin met de lampen die het vaakst branden. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp, verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp en gaat bovendien veel langer mee. Kosten: vanaf een paar euro.
Cv-leidingen in koude ruimtes verliezen warmte. Door de leidingen daar te isoleren, gaat u warmteverlies tegen en krijgt u de warmte op de plekken waar die nodig is. Kosten: paar euro per strekkende meter buisisolatie.
Een deurdranger of -veer voorkomt dat warmte naar een andere ruimte verdwijnt. Kosten: paar tientjes.
Radiatorfolie weerkaatst de warmte van de radiator de ruimte in. Plaats het tegen de muur of aan de achterkant van de radiator. Het is vooral nuttig als de muur erachter niet of nauwelijks is geïsoleerd. Kosten: ongeveer tien euro per radiator.
Als stekkerdozen met stand-bykillers zijn uitgeschakeld, is er geen sluipverbruik mogelijk. Kosten: vanaf een paar euro tot een paar tientjes, afhankelijk van de hoeveelheid stekkers die je erop kunt aansluiten.
Met een thermostaatknop op de radiator stelt u de maximale temperatuur per ruimte in. Dit voorkomt onnodig stoken. Zo’n knop kunt u beter niet in dezelfde ruimte plaatsen als de kamerthermostaat. Kosten: afhankelijk van de huidige installatie.
Warmteverlies bij deuren en ramen voorkomt u met tochtstrips. Kosten: vanaf een paar euro, afhankelijk van lengte en materiaal.
Een waterbesparende douchekop laat per minuut maximaal 6,9 liter water door. Op de verpakking van de douchekop kan een volumeklasse staan. Als daarachter een Z staat, is het een zuinig exemplaar. Kosten: vanaf ongeveer 20 euro.