Artikel
Energie

Zo controleer je de energierekening

Doe de tienminutencheck

Daar is ‘ie dan: de jaarrekening van je energieleverancier. Wie verder wil kijken dan het bedrag onder de streep: zo controleer je de rest van de nota. Deze check duurt ongeveer tien minuten, mits het energiebedrijf een duidelijke en complete rekening heeft gestuurd.

Auteur: Marijke van Gerven

Waarom is het goed om de jaarrekening van je energieleverancier na te lopen?

1. Meterstanden 

De meterstanden op je jaarrekening moeten overeenkomen met de standen die jij of de meteropnemer aan de energieleverancier heeft doorgegeven. Heb je een slimme meter? Dan heeft de netbeheerder die op afstand uitgelezen. De beginstand op je jaarrekening moet gelijk zijn aan de eindstand van de vorige jaarrekening.

2.Tarieven 

De stroom- en gastarieven op je jaarrekening moeten dezelfde zijn als de tarieven in je aanbod. Het aanbod voor de komende periode heb je per post of e-mail ontvangen. Kun je ze niet terugvinden? Als je inlogt op de website van je energieleverancier moeten die gegevens daar terug te vinden zijn. Als leveranciers gemiddelde tarieven hanteren op hun rekening, kun je die niet vergelijken met de tarieven uit het aanbod.

3. Vermindering energiebelasting 

Elke huiseigenaar die stroom verbruikt, heeft recht op vermindering van de energiebelasting. Dit vaste bedrag van € 311,62 inclusief btw moet van het totaalbedrag zijn afgetrokken. Wie zelf stroom opwekt, moet zeker controleren of dit bedrag is verrekend. Energieleveranciers vergeten dit weleens bij huishoudens met zonnepanelen.

4.Termijnbedrag 

Is het nieuwe maandelijkse termijnbedrag redelijk? Vergelijk het oude bedrag met het nieuwe op je jaarrekening. Een marge van 10% boven of onder het oude tarief is redelijk, mits je niet veel meer stroom of gas bent gaan gebruiken.

5. Kortingen 

Controleer of een eventuele welkomstbonus of andere korting is verrekend.

6. Netbeheerkosten 

Kloppen de netbeheerkosten? Gebruik hiervoor de tabel hieronder. Wie minder dan 500 kuub gas per jaar verbruikt, betaalt lagere netbeheerkosten. Soms rekent de leverancier toch de netbeheerkosten die horen bij een verbruik tussen de 500 en 4.000 kuub gas per jaar. Dat kan tientallen euro’s per jaar schelen.

Tabel netbeheerkosten

7. Correctiefactor gas 

Gasverbruik wordt altijd gecorrigeerd, omdat de verbrandingswaarde van gas kan verschillen. De correctiefactor hoort 0,9 tot 1,03 te zijn. Als er een hogere factor op je rekening staat, betaal je te veel. Neem dan contact op met je energieleverancier. Er bestaat géén correctiefactor voor het gebruik van stroom.

8. Salderen (voor huiseigenaren met zonnepanelen) 

Voor elke kilowattuur stroom die je opwekt, ontvang je van je energieleverancier hetzelfde bedrag dat je per kilowattuur betaalt. Elke energieleverancier verrekent dit op een andere manier. Bekijk op de website van je leverancier hoe die saldeert. Bekijk in ieder geval of de hoeveelheid opgewekte, teruggeleverde en verbruikte kilowatturen op je rekening klopt.

9. Terugleververgoeding 

Als je meer stroom levert aan het net dan je verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding. Dit is een lagere vergoeding dan je zelf per kilowattuur betaalt. Controleer of je leverancier de juiste vergoeding heeft betaald. Het tarief verschilt per leverancier en vind je op de website van je energiebedrijf.

  • Lees ook het artikel 'Loop je energieafrekening eens na'. Hierin vertelt Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, waarom het goed is om de jaarrekening van je energieleverancier te controleren.
  • Heb je de eindafrekening van je energieleverancier ontvangen en moet je bijbetalen? Dit kunnen we oorzaken zijn>
  • Bespaar met de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. Schrijf je hier vrijblijvend in.
  • Met onze Energievergelijker krijg je snel inzicht in welke leverancier het voordeligste energiecontract voor jouw situatie biedt.  

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Loop uw jaarlijkse energieafrekening eens na' uit Eigen Huis Magazine, editie mei 2018.