Artikel
Energie

Hogere energierekening zat er meestal wel aan te komen

Het lukt energieleveranciers doorgaans aardig je termijnbedrag te schatten. Maar als je na een jaar toch moet bijbetalen, is de oorzaak vaak zo gevonden. Vier mogelijke oorzaken op een rij.
Auteur: Marijke van Gerven

1. Meer energie verbruikt 

Elk jaar schat je energieleverancier hoeveel stroom en gas je het komende jaar gaat verbruiken. Het termijnbedrag is hierop afgestemd. Als je dat jaar meer energie verbruikt dan het energiebedrijf had voorzien, moet je bijbetalen. Bedenk waarom je energieverbruik mogelijk omhoog is gegaan. Was het een lange en koude winter? Ben je vaker thuis geweest? Is je huis verbouwd, of kreeg je energieslurpende apparaten (zoals een oude koel-/ vriescombinatie of airco) in huis? 

2. Je bent verhuisd 

Als je verhuist en klant blijft bij dezelfde energieleverancier, ontvang je op het oude adres een eindafrekening. Wanneer je contract nog niet is afgelopen, neem je de afgesproken tarieven voor stroom en gas mee naar het nieuwe adres. Maar als je gezinssamenstelling verandert of het nieuwe huis minder goed geïsoleerd of groter is, moet het termijnbedrag worden aangepast. Als dat niet gebeurt, moet je aan het einde van het contractjaar mogelijk bijbetalen. 

3. Meterstanden niet doorgegeven

Als je bent vergeten je meterstanden door te geven, schat de energieleverancier de meterstanden. Die schatting kan te hoog zijn, waardoor je moet bijbetalen. 

4. Gewisseld van energieleverancier 

Je nieuwe energieleverancier heeft aan het begin van je contract geen inzicht in je energieverbruik en schat daarom (op basis van het zogenoemde standaard jaarverbruik) hoeveel stroom en gas je gaat verbruiken. Het termijnbedrag is hierop afgestemd. Vaak klopt de schatting aardig. Maar als je veel meer stroom en gas verbruikt dan gemiddeld, moet je waarschijnlijk aan het einde van het contractjaar bijbetalen.   

Dit is een bewerkte versie van het artikel ‘Hogere eindafrekening zat er meestal wel aan te komen’ uit Eigen Huis Magazine, editie mei 2018.

Meer informatie