
Je vindt hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.
Wie minder energie wil verbruiken, kan vier grote dingen doen.
Best wel wat. Bekijk onze bespaartips en die van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal:
Bespaartips van Milieu Centraal
Dat hangt af van de maatregelen die je neemt. Een energieslurpende, oude wasdroger vervangen door een nieuwe, energiezuinige, kan op de jaarlijkse stroomrekening tientjes schelen. Wie radiatorfolie plakt, drangers op de deuren zet, en kieren in huis dicht, kan in een jaar tijd enkele tientjes, misschien zelfs een paar honderd euro besparen op de gasrekening.
De spouwmuur isoleren kan bij een beetje vrijstaand huis een jaarlijkse besparing opleveren van € 800 (tegen zo’n € 2.900 aan kosten). Voor de meeste
huizen, en bij de huidige rente, geldt in ieder geval dat investeren in isolatie meer oplevert dan het geld op de bank laten staan.
Meestal de koelkast, de vriezer en de verlichting. Gevolgd door computers, tv en stereo, de cv-ketel en de wasdroger. Het verbruik van alle apparaten en lampen samen is doorgaans zo’n 40 % van de energierekening.
Notoire energieslurpers zijn oude plasma-tv’s en wasdrogers ouder dan acht, tien jaar. Soms is één zo’n apparaat goed voor zo'n 10 à 15 % van de stroomrekening. Er zijn stekkers te koop die het stroomverbruik van één apparaat inzichtelijk maken.
Met afstand de verwarming. Bij een gemiddeld huishouden gaat de helft van de energierekening op aan verwarmingskosten. Zet dat af tegen de kosten voor warm water: meestal zo’n 10 % van de energierekening.
Simpele manieren om minder te stoken: zet de thermostaat een uur voor het slapen al op 15 graden, verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt, en houd de deuren dicht. Wie wil besparen op warm water: koop een waterbesparende douchekop.
Dat is de hoop van de Europese Commissie, die verlangt dat 80 % van de Nederlandse huishoudens in 2020 een slimme meter heeft. Het apparaat vervangt de huidige gas- en elektriciteitsmeters.
De meter is op afstand uit te lezen door netbeheerders. Zij geven de standen door aan energiebedrijven, en die moeten tweemaandelijks een verbruikskostenoverzicht naar klanten sturen.
Inzicht in je verbruik, leidt tot minder verbruik, is het idee. Maar uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 4.425
leden bleek dat maar 30 % van hen vond dat het verbruikskostenoverzicht aanzet tot energiebesparing. De overzichten waren ‘moeilijk te doorgronden’, zegt directeur Belangenbehartiging Rob Mulder. Minister Kamp (Economische Zaken)
beloofde in 2017 verbetering.
Netbeheerders en energieleveranciers zijn aan strenge privacyregels gebonden. In Nederland zijn geen gevallen bekend van hacken. Wel van identiteitsfraude – daarna zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Voor wie zich toch zorgen maakt: de slimme meter is in Nederland niet verplicht - Vereniging Eigen Huis was een van de partijen die zich daarvoor hard heeft gemaakt.
Welke maatregelen je kunt treffen, is erg afhankelijk van het bouwjaar van de woning en eventuele maatregelen die reeds zijn genomen. Wil je exact weten welke maatregelen interessant zijn voor jouw woning, maak dan gebruik van de energieservice. Met het Energieadvies krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.
Dit hangt volledig af van jouw wensen. Wil je van het gas af? Wil je vooral geld besparen? Wil je meer comfort? Streef je naar een beter klimaat? Daarnaast is dit erg afhankelijk van het bouwjaar van de woning en eventuele maatregelen die reeds zijn genomen. Wil je exact weten welke maatregelen interessant zijn voor je woning en wat dit gaat kosten, maak dan gebruik van de energieservice. Met het Energieadvies krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.
Of een warmtepomp de geschikte warmte-oplossing is voor jouw woning is zeer de vraag. Er zijn verschillende soorten warmtepompen maar bovendien is dit erg afhankelijk van je woning zelf, zoals de mate van isolatie en het type afgiftesysteem. Wil je exact weten of een warmtepomp interessant kan zijn voor je woning en wat dit gaat kosten, maak dan gebruik van de energieservice. Met het Energieadvies krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.