Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Je vindt hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.
1. Hoe kan ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Omdat op zonnepanelen een vuil afstotende coating is aangebracht, is schoonmaken meestal niet nodig. De panelen staan schuin en regen spoelt het meeste vuil weg.

Is het langdurig droog weer of woon je in de buurt van het spoor, de snelweg of een vliegveld, dan vervuilen je zonnepanelen sneller. Maak je zonnepanelen alleen zelf schoon als je veilig het dak op kunt. Hoe maak je de panelen schoon? Lees meer over het schoonmaken van zonnepanelen of bekijk de video:

2. Heb ik voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig?

Meestal niet. Wel kan er een omgevingsvergunning voor bouwen nodig zijn, bijvoorbeeld als de panelen bij een schuin dak te veel uitsteken of bij een plat dak te dicht bij de dakrand staan.

Is jouw woning een monument, dan heb je soms een vergunning nodig. Of het plaatsen van zonnepanelen in jouw geval vergunningvrij is, kun je checken via het Omgevingsloket of navragen bij jouw gemeente.

3. Ik heb zonnepanelen gekocht en wil salderen, hoe moet ik dat regelen?

Wil je salderen, dan moet je dit melden bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of jouw elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met jouw energieleverancier de verwerking in de afrekening.

In 2021 wordt de salderingsregeling mogelijk vervangen door een terugleversubsidie.

4. Hoe kan ik berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen is?

De opbrengst hangt onder meer af van het vermogen van de zonnepanelen, de oriëntatie van de panelen, de hellingshoek en de schaduwvorming op de panelen. Lees meer over hoe je de opbrengst van zonnepanelen kunt berekenen.

5. Hoe verzeker ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. In de meeste polisvoorwaarden staat dat je wijzigingen en/of verbouwingen aan je huis moet melden. Geef dus aan je verzekeraar door dat je zonnepanelen gaat installeren of hebt geïnstalleerd. Lees meer over het verzekeren van zonnepanelen.

6. Wat kan ik met mijn zonnepanelen doen als ik ga verhuizen?
Ga je verhuizen, dan kun je de zonnepanelen meeverhuizen of doorverkopen aan de nieuwe eigenaar. Lees meer over verhuizen met zonnepanelen.
7. Hoe werkt de btw-aftrek bij de aanschaf van zonnepanelen?

Door een uitspraak van het Europese Hof is de btw van jouw investering in zonnepanelen aftrekbaar geworden. Je moet jezelf dan wel (laten) aanmelden als ondernemer voor de btw. Je zou vervolgens ook btw moeten afdragen van de teruggeleverde stroom. De meeste particulieren blijven echter onder het door de overheid ingestelde drempelbedrag, zodat je hiervoor vrijstelling kunt (laten) aanvragen.

Bekijk ook het Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen

8. Meet een slimme meter de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Nee, de slimme meter meet alleen de hoeveelheid afgenomen stroom en geleverde stroom aan het openbare netwerk. Bij de jaarafrekening wordt de hoeveelheid geleverde stroom van de afgenomen stroom afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Lees meer over zonnepanelen en de slimme meter of bekijk de video:

9. Waar moet ik op letten bij de keuze voor zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen en omvormers voldoen aan alle in Nederland vereiste voorschriften. Vergelijk vooral de voorwaarden van de verschillende aanbieders; kijk bijvoorbeeld naar de garantie op de panelen, de omvormer en het installatiewerk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wel garantie zit op de panelen en de omvormer, maar niet op het installatiewerk. Zijn de garantievoorwaarden gelijk, dan is de prijs per wattpiek een goede manier om offertes te vergelijken. 

10. Kan een VvE ook zonnepanelen plaatsen?

Ja, dat kan. Een VvE plaatst zonnepanelen voor de algemene ruimtes (zoals de lift en parkeergarage) en doet dus een investering als VvE. Daarom moet een meerderheid van de VvE-leden vóór aanschaf zijn. Stem hierover in de algemene ledenvergadering. Wat de meerderheid is, verschilt per VvE en staat omschreven in de splitsingsakte.

Salderen als VvE kan via de gezamenlijke rekening. Lees meer hierover in het rapport Zonnestroom en de Nederlandse wetgeving (pdf).

Een appartementseigenaar kan ook zelf investeren in zonnepanelen. Om hiervoor het dak van de VvE te kunnen gebruiken, moet de eigenaar toestemming hebben van de VvE.

Verder lezen

Zonneboiler
Op een duurzame manier water verwarmen kan met een zonneboilersysteem. Hoe werkt een zonneboiler? Over de zonneboiler
Warmtepomp
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor je cv. Hoe werkt een warmtepomp, welke soorten zijn er en is jouw woning geschikt?  Over de warmtepomp
Lage temperatuur verwarming
Bij lage temperatuur verwarming is de temperatuur van het water in de radiatoren maximaal 55 graden. Hierdoor dalen je stookkosten. Verwarmen lage temperatuur
Infraroodverwarming
Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in een ruimte waar geen radiator staat. Verwarmen met infrarood