De laatste berichten uit Groningen:

Er zijn een aantal aardbevingen achter elkaar geweest

Geplaatst op 13 aug 2018 , bijgewerkt 13 aug 2018, 00:00

Er zijn een aantal aardbevingen achter elkaar geweest, waardoor we nieuwe schade hebben opgelopen

De stiepen/poeren onder de woning zijn afgebrokkeld of omgevallen en in een aantal gevallen allebei. Op de begane grond hebben we drie nieuwe scheuren in de muur. Drie ramen zijn lek, terwijl deze 2,5 jaar geleden zijn vervangen. Tot slot zijn stukken voeg en een steen naar beneden gevallen.

De nieuwe schade komt bij de schade die we al gemeld hebben bij de Tijdelijke Mijnbouw Commissie (Commissie): hoogteverschil in de verdiepingsvloer door verzakking, barsten in het houtwerk en plafond, scheuren in de wanden, voegen die wegspringen uit de begane grond vloer, gebroken tegels en klemmende deuren.

Over de oude schade heb ik contact opgenomen met de Commissie. Zij vinden het heel vervelend dat we zo lang moeten wachten, maar of de inspecteur werkelijk in september langs komt, zoals is beloofd, dat konden ze niet zeggen. Op mijn vraag of immateriële schade gemeld kan worden, werd geantwoord dat we dit bij de NAM kunnen melden. Die gaf direct aan: ‘Begin maar een rechtszaak tegen ons.’ Gelukkig biedt De Haan Advocaten en Notarissen de mogelijkheid om voor 50 euro een juridische procedure te starten ter vergoeding van immateriële schade. Daarvoor hebben we ons nu aangemeld.

Terug naar het profiel Terug naar het overzicht

Impressie situatie Groningen

Het was de cadeaubon van moeder natuur aan Nederland: de gasbel in Groningen. Miljarden om vrij te besteden aan wat de Nederlander maar wilde. Wegen en bruggen, ziekenhuizen en scholen. Ja, met de opbrengst bouwde Nederland een verzorgingsstaat op die hoorde tot de besten ter wereld.

Vandaag is het saldo op de cadeaubon geslonken en staat Groningen zelf er aangeslagen bij. Huizen staan scheef of voorovergebogen, steunend op krukken. Aan tal van huizen hangt het label ‘acuut onveilig’, maar worden toch nog bewoond. Iedereen in Nederland vindt dat de bewoners geholpen moeten worden. De regering zegt zelfs dat geld geen rol mag spelen. Allicht. Hier wordt alles netjes geregeld!

Maar intussen belanden de bewoners in ingewikkelde procedures waar maar geen eind aan komt. Tussen stapels van vuistdikke ordners corresponderen zij met instanties tot zij er een lamme hand van krijgen. Soms duiken zij op in talkshows, rijden in bussen naar Den Haag en nemen plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Terwijl de opbrengsten van de gaswinning afnemen en de kosten van de versterkingsoperatie stijgen, dreigen scheuren te ontstaan in de solidariteit met Groningers. Er wordt ook wel beweerd dat men onderhand een beetje ‘Groningen moe’ wordt. Maar als dat zo is, hoe moe zullen de Groningers dan wel niet zijn? Voor het laatste debat voor het zomerreces trokken zij niet meer naar de residentie. Zij verschansten zich in de Euroborg, het stadion van FC Groningen, en keken samen naar het debat.

Een aantal bewoners hebben we gevraagd om vanaf dat moment regelmatig verslag uit te brengen van wat zij meemaken. Zij zijn daartoe bereid. Wilt u ook meelezen? Meeleven?