De laatste berichten uit Groningen:

Protestdemonstratie naar het Code Rood kamp

Geplaatst op 28 aug 2018 , bijgewerkt 28 aug 2018, 00:00

Ik loop mee met de protestdemonstratie naar het Code Rood kamp dat de Nam locatie in Farmsum, op loopafstand van mijn huis, tijdelijk bezet. Ik ken vele (Groningse) deelnemers aan dat kamp. Vanwege een langgewenste familievakantie kon ik niet deelnemen aan het kamp zelf: ik ben net op tijd terug voor de demonstratie, mede georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging en gefaciliteerd door de burgemeester van Delfzijl.

Bij de vreedzame actie is de ME en politie dermate intimiderend aanwezig dat ik uiteindelijk wegvlucht. Ik ben bang voor mijn eigen Nederlandse politie. In wat voor land leven we? Er worden zittende demonstranten in elkaar geslagen. Er vallen gewonden. De datum, 28 augustus, is een Groningse feestdag. Het verdrijven van Bommen Berend, de agressieve bisschop van Munster in 1672 wordt nog jaarlijks met grote feesten herdacht. Nu is het een dag met een nare bijsmaak

 
Terug naar het profiel Terug naar het overzicht

Impressie situatie Groningen

Het was de cadeaubon van moeder natuur aan Nederland: de gasbel in Groningen. Miljarden om vrij te besteden aan wat de Nederlander maar wilde. Wegen en bruggen, ziekenhuizen en scholen. Ja, met de opbrengst bouwde Nederland een verzorgingsstaat op die hoorde tot de besten ter wereld.

Vandaag is het saldo op de cadeaubon geslonken en staat Groningen zelf er aangeslagen bij. Huizen staan scheef of voorovergebogen, steunend op krukken. Aan tal van huizen hangt het label ‘acuut onveilig’, maar worden toch nog bewoond. Iedereen in Nederland vindt dat de bewoners geholpen moeten worden. De regering zegt zelfs dat geld geen rol mag spelen. Allicht. Hier wordt alles netjes geregeld!

Maar intussen belanden de bewoners in ingewikkelde procedures waar maar geen eind aan komt. Tussen stapels van vuistdikke ordners corresponderen zij met instanties tot zij er een lamme hand van krijgen. Soms duiken zij op in talkshows, rijden in bussen naar Den Haag en nemen plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Terwijl de opbrengsten van de gaswinning afnemen en de kosten van de versterkingsoperatie stijgen, dreigen scheuren te ontstaan in de solidariteit met Groningers. Er wordt ook wel beweerd dat men onderhand een beetje ‘Groningen moe’ wordt. Maar als dat zo is, hoe moe zullen de Groningers dan wel niet zijn? Voor het laatste debat voor het zomerreces trokken zij niet meer naar de residentie. Zij verschansten zich in de Euroborg, het stadion van FC Groningen, en keken samen naar het debat.

Een aantal bewoners hebben we gevraagd om vanaf dat moment regelmatig verslag uit te brengen van wat zij meemaken. Zij zijn daartoe bereid. Wilt u ook meelezen? Meeleven?