De laatste berichten uit Groningen:

De sloop en nieuwbouw gaan definitief door

Geplaatst op 20 sep 2018 , bijgewerkt 20 sep 2018, 00:00

Afgelopen donderdag (13 september) is een bewonersbijeenkomst gehouden in ons dorpshuis ’t Zandt.

De bewonersbijeenkomsten worden georganiseerd door de NCG. Hier werd bekend gemaakt dat de sloop en nieuwbouw definitief doorgaan. Het gaat om ongeveer 20 huizen. Allemaal hetzelfde type huizen, gevestigd aan het hofje Karshof, twee blokken aan de Molenweg en één in de Oosterstraat. Het proces blijft echter vertraging oplopen. Zo zijn de taxaties ongeveer twee maanden geleden begonnen, maar daar zijn ze nog steeds mee bezig. De vertragingen zetten kwaad bloed bij de inwoners. Het ging er dan ook heftig aan toe op bepaalde momenten. Zo wilt één bewoner niet meewerken, waardoor zijn buurman ook niks kan omdat het twee-onder-een-kapwoning is. De buurt is daarom een handtekeningenactie gestart tegen de weigerende buurman...  

De NAM heeft inmiddels twee huizen in het hofje Karshof opgekocht. Deze huizen worden na de sloop niet weer herbouwd, zodat er meer ruimte ontstaat. Deze ruimte zal worden verdeeld onder de andere bewoners. De grond die deze bewoners er dan bij krijgen, wordt betaald door de gemeente Loppersum zodat het de bewoners niets extra kost.

Aan ons werd gevraagd wat wij het belangrijkste vinden en daarbij kwam als uitkomsten:

  • alles met gesloten beurs, d.w.z. geen extra kosten voor de bewoners voor de herbouw van de woning

  • een veilig en goed huis en de samenstelling van het huis

  • graag een gasloze woning; de gemeente Loppersum heeft hier subsidie voor aangevraagd

Ook zijn ze inmiddels bezig met een aantal aannemers. Het is de bedoeling dat er uit 3 aannemers een keuze kan worden gemaakt. Dit houdt echter niet in dat elke bewoner een andere aannemer krijgt. Wel krijgt de hele straat dezelfde aannemer. Wij, de bewoners, hebben gevraagd om tekeningen zodat we ook kunnen zien wat voor huizen er gaan komen en daar dan een mening over kunnen geven.

Terug naar het profiel Terug naar het overzicht

Impressie situatie Groningen

Het was de cadeaubon van moeder natuur aan Nederland: de gasbel in Groningen. Miljarden om vrij te besteden aan wat de Nederlander maar wilde. Wegen en bruggen, ziekenhuizen en scholen. Ja, met de opbrengst bouwde Nederland een verzorgingsstaat op die hoorde tot de besten ter wereld.

Vandaag is het saldo op de cadeaubon geslonken en staat Groningen zelf er aangeslagen bij. Huizen staan scheef of voorovergebogen, steunend op krukken. Aan tal van huizen hangt het label ‘acuut onveilig’, maar worden toch nog bewoond. Iedereen in Nederland vindt dat de bewoners geholpen moeten worden. De regering zegt zelfs dat geld geen rol mag spelen. Allicht. Hier wordt alles netjes geregeld!

Maar intussen belanden de bewoners in ingewikkelde procedures waar maar geen eind aan komt. Tussen stapels van vuistdikke ordners corresponderen zij met instanties tot zij er een lamme hand van krijgen. Soms duiken zij op in talkshows, rijden in bussen naar Den Haag en nemen plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Terwijl de opbrengsten van de gaswinning afnemen en de kosten van de versterkingsoperatie stijgen, dreigen scheuren te ontstaan in de solidariteit met Groningers. Er wordt ook wel beweerd dat men onderhand een beetje ‘Groningen moe’ wordt. Maar als dat zo is, hoe moe zullen de Groningers dan wel niet zijn? Voor het laatste debat voor het zomerreces trokken zij niet meer naar de residentie. Zij verschansten zich in de Euroborg, het stadion van FC Groningen, en keken samen naar het debat.

Een aantal bewoners hebben we gevraagd om vanaf dat moment regelmatig verslag uit te brengen van wat zij meemaken. Zij zijn daartoe bereid. Wilt u ook meelezen? Meeleven?