De laatste berichten uit Groningen:

Melding van een acuut onveilige situatie gedaan

Geplaatst op 01 okt 2018 , bijgewerkt 01 okt 2018, 00:00

TMCG is meteen langskomen

Afgelopen week hebben we melding gedaan van een ‘acuut onveilige situatie’ bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TMCG). We maakten ons zorgen over de veiligheid van ons huis en belden om over de stand van zaken te vertellen. Binnen een uur werden we gebeld voor een afspraak en diezelfde middag om 16.00 uur kwamen er 2 vriendelijke heren langs om te kijken of het huis veilig/onveilig is.

Voorlopig nog veilig…

Daaruit blijkt dat de woning voor het komende jaar nog veilig is, maar dat we na dat jaar goed moeten opletten naar verdere verzakkingen van de 1e verdieping vloer en begane grond vloer. Met andere woorden, ons huis voldoet niet aan de Nederlandse normen, maar is op dit moment nog wel veilig voor het komende jaar. Hun advies: bel direct zodra je veranderingen waar neemt, dan komen we weer direct en zullen weer een oordeel vellen. Hopelijk is dat niet meer nodig in verband met de versterkingsopgave.

.. behalve bij een beving van 5.0

Nou, wat een geruststelling. Ons huis is niet veilig, maar wel veilig genoeg zodat hij het komende jaar niet zal instorten. Ik vroeg: als een beving van 5.0 op de schaal van Richter komt – zoals wordt verwacht- blijft mijn huis dan staan? Resoluut antwoord: Nee, maar de kans op zo’n beving is ontzettend klein. Dus maakt u zich vooral geen zorgen…


Terug naar het profiel Terug naar het overzicht

Impressie situatie Groningen

Het was de cadeaubon van moeder natuur aan Nederland: de gasbel in Groningen. Miljarden om vrij te besteden aan wat de Nederlander maar wilde. Wegen en bruggen, ziekenhuizen en scholen. Ja, met de opbrengst bouwde Nederland een verzorgingsstaat op die hoorde tot de besten ter wereld.

Vandaag is het saldo op de cadeaubon geslonken en staat Groningen zelf er aangeslagen bij. Huizen staan scheef of voorovergebogen, steunend op krukken. Aan tal van huizen hangt het label ‘acuut onveilig’, maar worden toch nog bewoond. Iedereen in Nederland vindt dat de bewoners geholpen moeten worden. De regering zegt zelfs dat geld geen rol mag spelen. Allicht. Hier wordt alles netjes geregeld!

Maar intussen belanden de bewoners in ingewikkelde procedures waar maar geen eind aan komt. Tussen stapels van vuistdikke ordners corresponderen zij met instanties tot zij er een lamme hand van krijgen. Soms duiken zij op in talkshows, rijden in bussen naar Den Haag en nemen plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Terwijl de opbrengsten van de gaswinning afnemen en de kosten van de versterkingsoperatie stijgen, dreigen scheuren te ontstaan in de solidariteit met Groningers. Er wordt ook wel beweerd dat men onderhand een beetje ‘Groningen moe’ wordt. Maar als dat zo is, hoe moe zullen de Groningers dan wel niet zijn? Voor het laatste debat voor het zomerreces trokken zij niet meer naar de residentie. Zij verschansten zich in de Euroborg, het stadion van FC Groningen, en keken samen naar het debat.

Een aantal bewoners hebben we gevraagd om vanaf dat moment regelmatig verslag uit te brengen van wat zij meemaken. Zij zijn daartoe bereid. Wilt u ook meelezen? Meeleven?