De laatste berichten uit Groningen:

Het nieuwe versterkingsadvies is binnen: licht gloort aan einde tunnel!

Geplaatst op 25 okt 2018 , bijgewerkt 25 okt 2018, 00:00

Op 15 oktober viel het nieuwe versterkingsadvies op de deurmat. Het ziet er goed uit! De constructeur heeft goed gelet op onze wensen. We willen dat het huis zo veel mogelijk blijft zoals het was en dat straks nauwelijks te zien is wat er allemaal is gebeurd. Op 22 oktober had ik een gesprek met het bouwteam. Naast de constructeur is dat de bouwbegeleider NCG, mijn eigen bouwkundige, ikzelf en een familielid. Een goed overleg! Onze vragen werden duidelijk beantwoord.

Verhuizing  van de dieren

Ik hoef me er waarschijnlijk ook geen zorgen over te maken dat schadetraject en versterkingstraject door elkaar lopen. Door alle regels rond omgevingsvergunningen etc. moet het versterken wachten tot een nieuwe plek is gevonden voor alle dieren die zich mogelijk in mijn huis verschanst hebben, zoals mussen, vleermuizen en steenmarters. Dat zou wel eens lang kunnen duren: eerst een quickscan, dan een seizoensgebonden onderzoek en dan, als die dieren er zijn, het verzorgen van vervangende rust- en nestelplaatsen.

Keuze voor aannemer en installateur

In het bouwgesprek heb ik de keuze gemaakt voor aannemer en installateur. Ik had een dilemma: het bouwbedrijf waarmee ik in het verleden heel prettig heb samengewerkt (Kooi Bouw Appingedam) is in de tussentijd, na de pensionering van de vorige directeur-eigenaar, overgenomen door een voormalig directeur van het CVW. En met het CVW heb ik geen goede ervaringen. De werknemers van het bouwbedrijf zijn echter gebleven en daarom heb ik de emotie-knop in mijn hoofd kunnen omzetten naar de ratio-stand. Nog deze week gaat het verzoek om een offerte te maken conform het versterkingsplan de deur uit, met de namen van de te betrekken lokale bedrijven voor deelprojecten. Ook hier kies ik voor bedrijven waarmee ik al jaren goede ervaringen heb. De verwachting is dat we de complete offerte niet voor kerst binnen hebben. Tot dan dus weer even ‘rust’.

 

Impressie situatie Groningen

Het was de cadeaubon van moeder natuur aan Nederland: de gasbel in Groningen. Miljarden om vrij te besteden aan wat de Nederlander maar wilde. Wegen en bruggen, ziekenhuizen en scholen. Ja, met de opbrengst bouwde Nederland een verzorgingsstaat op die hoorde tot de besten ter wereld.

Vandaag is het saldo op de cadeaubon geslonken en staat Groningen zelf er aangeslagen bij. Huizen staan scheef of voorovergebogen, steunend op krukken. Aan tal van huizen hangt het label ‘acuut onveilig’, maar worden toch nog bewoond. Iedereen in Nederland vindt dat de bewoners geholpen moeten worden. De regering zegt zelfs dat geld geen rol mag spelen. Allicht. Hier wordt alles netjes geregeld!

Maar intussen belanden de bewoners in ingewikkelde procedures waar maar geen eind aan komt. Tussen stapels van vuistdikke ordners corresponderen zij met instanties tot zij er een lamme hand van krijgen. Soms duiken zij op in talkshows, rijden in bussen naar Den Haag en nemen plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Terwijl de opbrengsten van de gaswinning afnemen en de kosten van de versterkingsoperatie stijgen, dreigen scheuren te ontstaan in de solidariteit met Groningers. Er wordt ook wel beweerd dat men onderhand een beetje ‘Groningen moe’ wordt. Maar als dat zo is, hoe moe zullen de Groningers dan wel niet zijn? Voor het laatste debat voor het zomerreces trokken zij niet meer naar de residentie. Zij verschansten zich in de Euroborg, het stadion van FC Groningen, en keken samen naar het debat.

Een aantal bewoners hebben we gevraagd om vanaf dat moment regelmatig verslag uit te brengen van wat zij meemaken. Zij zijn daartoe bereid. Wilt u ook meelezen? Meeleven?