De laatste berichten uit Groningen:

Eerst zien, dan geloven

Geplaatst op 03 nov 2018 , bijgewerkt 03 nov 2018, 00:00

Situatie vordert te langzaam

In mijn vorige bericht van 20 september jl. gaf ik aan dat het proces van sloop en nieuwbouw vertraging blijft oplopen. De situatie is een klein beetje gevorderd, maar niet voldoende om vertrouwen te krijgen in het proces.

Taxatierapport marktwaarde

Positief is dat we het taxatierapport over de marktwaarde van ons huis hebben ontvangen. Die zag er in eerste instantie goed uit, maar er waren toch nog punten waar ik het niet met eens ben. Daarom heb ik het teruggestuurd met onze aantekeningen wat in ons ogen niet klopt. Een voorbeeld: tijdens de taxatie zei de taxateur dat hij mijn badkamer mooi vond, maar in het rapport schrijft hij ‘zwak’.

Taxatierapport herbouwwaarde

Teleurstellend is dat we het taxatierapport over de herbouwwaarde nog steeds niet hebben ontvangen. Ze zijn vier maanden geleden begonnen met de taxaties, is toch raar dat zo’n belangrijk rapport dan nog niet af is? Over vertraging gesproken…

Gevaarlijke woningen versneld aangepakt

Gisteren werd bekend dat plan voor het hervatten van de versterkingsopgave klaar is. Daarbij is besloten dat gevaarlijke woningen versneld worden aan gepakt. Lijkt me logisch. Maar gezien hoe het proces verloopt, denken wij: ‘Eerst zien, dan geloven.’ Het vertrouwen is tot op het dieptepunt gezakt.

 
Terug naar het profiel Terug naar het overzicht

Impressie situatie Groningen

Het was de cadeaubon van moeder natuur aan Nederland: de gasbel in Groningen. Miljarden om vrij te besteden aan wat de Nederlander maar wilde. Wegen en bruggen, ziekenhuizen en scholen. Ja, met de opbrengst bouwde Nederland een verzorgingsstaat op die hoorde tot de besten ter wereld.

Vandaag is het saldo op de cadeaubon geslonken en staat Groningen zelf er aangeslagen bij. Huizen staan scheef of voorovergebogen, steunend op krukken. Aan tal van huizen hangt het label ‘acuut onveilig’, maar worden toch nog bewoond. Iedereen in Nederland vindt dat de bewoners geholpen moeten worden. De regering zegt zelfs dat geld geen rol mag spelen. Allicht. Hier wordt alles netjes geregeld!

Maar intussen belanden de bewoners in ingewikkelde procedures waar maar geen eind aan komt. Tussen stapels van vuistdikke ordners corresponderen zij met instanties tot zij er een lamme hand van krijgen. Soms duiken zij op in talkshows, rijden in bussen naar Den Haag en nemen plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Terwijl de opbrengsten van de gaswinning afnemen en de kosten van de versterkingsoperatie stijgen, dreigen scheuren te ontstaan in de solidariteit met Groningers. Er wordt ook wel beweerd dat men onderhand een beetje ‘Groningen moe’ wordt. Maar als dat zo is, hoe moe zullen de Groningers dan wel niet zijn? Voor het laatste debat voor het zomerreces trokken zij niet meer naar de residentie. Zij verschansten zich in de Euroborg, het stadion van FC Groningen, en keken samen naar het debat.

Een aantal bewoners hebben we gevraagd om vanaf dat moment regelmatig verslag uit te brengen van wat zij meemaken. Zij zijn daartoe bereid. Wilt u ook meelezen? Meeleven?