De laatste berichten uit Groningen:

Waarom ik wel?

Geplaatst op 03 nov 2018 , bijgewerkt 03 nov 2018, 00:00

Status van mijn huis

De bouwbegeleider en constructeur en de door mij gekozen aannemer en installateur zijn aan het brainstormen. Er zitten namelijk nog wat technische haken en ogen aan het versterkingsplan zoals het er nu ligt. Zo wordt het versterken van de fundering lastiger/ingrijpender dan gedacht en moeten er wellicht gaten door de bestaande vloer heen geboord worden. Mijn vloer gaat dus mogelijk toch de vernieling in, terwijl ik dacht dat ik een ‘interieur-sparende oplossing’ had bedongen…

Reactie op nieuw versterkingsplan van de NCG

Op 2 november verscheen het nieuwe Plan van Aanpak voor het versterken van huizen in Groningen van de hand van de Nationaal Coördinator Groningen. In allerlei media verschijnen juichartikelen, maar ik voel mij daar heel, tsja, wat moet ik voor treurig woord kiezen? Er is een theoretisch kader gebruikt (van de NAM) waarbij aangegeven wordt welk type huizen onveilig of minder onveilig zou zijn, verdeeld in 3 categorieën. Het aantal te versterken huizen is de afgelopen jaren heen-en-weer-ge-jojo-t van 150.000 (onderzoek in opdracht van de provincie in 2015) naar 1500 (recent, o.a. van de NAM) naar nu ca 11.500 (NCG).

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/200904/Plan-voor-hervatten-versterkingsopgave-is-klaar

Reactie Groninger Bodem Beweging

De kritiek van ‘mijn club’, de Groninger Bodem Beweging, op het Plan van Aanpak is niet mals, zoals op hun site wordt aangegeven: http://www.groninger-bodem-beweging.nl/972-plan-van-aanpak-versterking-niet-acceptabel-ncg-negeert-intern-onderzoek?fbclid=IwAR1Rj8LsKUhUJ_vteWvcOu0qYt0zwa7DunF2Nhu9iXaF_PprgnYDyVVq7OE

Wat mij dwars zit verwoordde ik op twitter waar ik over het ‘model’ in het Plan van Aanpak schreef: “Mijn huis draait toevallig (lang geleden al aan de bel getrokken) mee in een pilot versterken: heftig versterken gestart (want: niet veilig). De andere huizen in mijn straat zijn nooit onderzocht en komen (voorlopig?) niet eens aan de beurt. Zit mijn huis/straat in dat model?’’

Waarom ik wel, maar andere niet?

Ik voel me ongemakkelijk: waarom ik wel, maar anderen niet? Omdat ze minder hard schreeuwden over de onveiligheid van hun woning? Ondertussen nemen de emotieplekken toe: op weg naar mijn werk rijd ik nu dagelijks langs de wisselwoningen in aanbouw bij Ten Post, die op de borden eufemistisch ‘circulaire woningen’ worden genoemd. Hier zullen mensen gehuisvest worden van wie de woning vanwege de gaswinning versterkt of gesloopt/ herbouwd gaat worden. Maar ondertussen zorgen ook die woningen weer voor onrust, vanwege tegenstrijdige berichten. https://www.dvhn.nl/groningen/Onrust-in-Ten-Post-door-komst-%E2%80%98ontkende%E2%80%99-wisselwoningen-23716965.html

Ik weet nog niet waar ik zal wonen in de maanden dat mijn woning versterkt gaat worden. Van anderen in de pilot versterken waarin ik meedoe hoor ik vooral dat dat een ‘aandachtspuntje’ is, oftewel: chaos.

 
Terug naar het profiel Terug naar het overzicht

Impressie situatie Groningen

Het was de cadeaubon van moeder natuur aan Nederland: de gasbel in Groningen. Miljarden om vrij te besteden aan wat de Nederlander maar wilde. Wegen en bruggen, ziekenhuizen en scholen. Ja, met de opbrengst bouwde Nederland een verzorgingsstaat op die hoorde tot de besten ter wereld.

Vandaag is het saldo op de cadeaubon geslonken en staat Groningen zelf er aangeslagen bij. Huizen staan scheef of voorovergebogen, steunend op krukken. Aan tal van huizen hangt het label ‘acuut onveilig’, maar worden toch nog bewoond. Iedereen in Nederland vindt dat de bewoners geholpen moeten worden. De regering zegt zelfs dat geld geen rol mag spelen. Allicht. Hier wordt alles netjes geregeld!

Maar intussen belanden de bewoners in ingewikkelde procedures waar maar geen eind aan komt. Tussen stapels van vuistdikke ordners corresponderen zij met instanties tot zij er een lamme hand van krijgen. Soms duiken zij op in talkshows, rijden in bussen naar Den Haag en nemen plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Terwijl de opbrengsten van de gaswinning afnemen en de kosten van de versterkingsoperatie stijgen, dreigen scheuren te ontstaan in de solidariteit met Groningers. Er wordt ook wel beweerd dat men onderhand een beetje ‘Groningen moe’ wordt. Maar als dat zo is, hoe moe zullen de Groningers dan wel niet zijn? Voor het laatste debat voor het zomerreces trokken zij niet meer naar de residentie. Zij verschansten zich in de Euroborg, het stadion van FC Groningen, en keken samen naar het debat.

Een aantal bewoners hebben we gevraagd om vanaf dat moment regelmatig verslag uit te brengen van wat zij meemaken. Zij zijn daartoe bereid. Wilt u ook meelezen? Meeleven?