De laatste berichten uit Groningen:

De tijd loopt, maar wanneer gaat de wekker af?

Geplaatst op 29 nov 2018 , bijgewerkt 29 nov 2018, 00:00

Hoe lang duurt mijn traject nog?

Hoewel er nu stappen worden gezet in ‘mijn’ versterkingstraject is volstrekt onduidelijk hoeveel stappen er (nog) moeten komen en hoe lang dat zal duren. Ik hoop dat het een stuk sneller is dan de drie jaar die Annemarie Heite met haar gezin in een containerwoning moest doorbrengen tot haar onveilige boerderij was vervangen door een veilige woning. Pas vorige week verhuisde zij terug naar haar eigen huis.

Einde huidige vloer

De aannemer is bezig met zijn offerte voor het versterkingswerk aan mijn huis. Hij wil daarvoor eerst een rondje ‘huis’ doen en onder de vloer kijken. Dat gebeurt eind deze maand (november), dus weer wat weken erbij. Tsja, en dan ben ik weer zo iemand die tegen die tijd een redelijk opgeruimd / schoon huis wil hebben. In drukke werkweken loop ik daarmee wel eens wat achter, zoals nu, dus extra werk aan de winkel. Verder werd mij verteld dat mogelijk voorzieningen (luiken) in de vloer aangebracht moeten worden om in de kruipruimte te kunnen komen. Die luiken kunnen uiteraard later weer worden dichtgestort, maar zijn nu nodig in verband met Arbo-wetgeving. Ik ben bang dat dit het einde van mijn huidige vloer wordt. De deukjes en krasjes in de speelhoek die herinneren aan kinderactiviteiten van ondertussen volwassen zoons verdwijnen dan mee.

Onderzoek naar beschermde dieren rondom mijn huis

Mogelijk nog een vertragende factor: ik vroeg eerder naar de status van het verplichte onderzoek naar vleermuizen, mussen en andere beschermde dieren. Reactie vanuit de NCG: wat betreft het ecologisch onderzoek bleek dat mijn huis door een foutje niet was meegenomen in de QuickScan. Mijn adres bleek niet op de uitvoeringslijst terecht te zijn gekomen. Mijn woning is nu toegevoegd aan de lijst te scannen woningen. Hoeveel vertraging dit weer gaat opleveren? Ik heb via andere kanalen (bewonerscontactgroep Heft-in-eigen-Hand) gehoord dat er een behoorlijke wachtlijst is voor dit onderzoek.  Er zijn meer onduidelijkheden en gedoetjes, waarbij we als door onszelf georganiseerde bewonerscontactgroep veel steun aan elkaars ervaringen en inzichten hebben.

Mijn bezwaar tegen het instemmingsbesluit gaswinning

Van het ministerie van EZK ontving ik een reactie op mijn zienswijze op het instemmingsbesluit Groningen gasveld 2018-2019. Ik kan tot 27 december in beroep gaan tegen het nu daadwerkelijk genomen instemmingsbesluit bij de Raad van State. De gaswinning gaat voorlopig nog stevig door, de risico’s zijn volgens SodM op dit moment nog even hoog en worden nog wat hoger. Dat beroep, dat moet ik dus maar doen!

Toneelstuk ‘Gas’: ga dat zien!

Op de 16e heb ik het bitterzoete toneelstuk ‘Gas’ gezien. Gas wordt gespeeld door het toneelgezelschap Jan Vos in het pop-up-theater in Ten Boer. Veel gelachen, maar ook veel tenenkrommends herkend van ‘onze’ ervaringen in dit gasgebied; met een voor buitenstaanders mogelijk absurdistisch lijkende extreme slotscene. Ben ik ondertussen net zover geradicaliseerd als de auteur dat die me niet eens absurdistisch lijkt? Komende maand nog in Zuidlaren te zien. Iedereen, vanuit Zeeuws-Vlaanderen, tot Den Helder en Maastricht, zou dit moeten zien!

 
Terug naar het profiel Terug naar het overzicht

Impressie situatie Groningen

Het was de cadeaubon van moeder natuur aan Nederland: de gasbel in Groningen. Miljarden om vrij te besteden aan wat de Nederlander maar wilde. Wegen en bruggen, ziekenhuizen en scholen. Ja, met de opbrengst bouwde Nederland een verzorgingsstaat op die hoorde tot de besten ter wereld.

Vandaag is het saldo op de cadeaubon geslonken en staat Groningen zelf er aangeslagen bij. Huizen staan scheef of voorovergebogen, steunend op krukken. Aan tal van huizen hangt het label ‘acuut onveilig’, maar worden toch nog bewoond. Iedereen in Nederland vindt dat de bewoners geholpen moeten worden. De regering zegt zelfs dat geld geen rol mag spelen. Allicht. Hier wordt alles netjes geregeld!

Maar intussen belanden de bewoners in ingewikkelde procedures waar maar geen eind aan komt. Tussen stapels van vuistdikke ordners corresponderen zij met instanties tot zij er een lamme hand van krijgen. Soms duiken zij op in talkshows, rijden in bussen naar Den Haag en nemen plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Terwijl de opbrengsten van de gaswinning afnemen en de kosten van de versterkingsoperatie stijgen, dreigen scheuren te ontstaan in de solidariteit met Groningers. Er wordt ook wel beweerd dat men onderhand een beetje ‘Groningen moe’ wordt. Maar als dat zo is, hoe moe zullen de Groningers dan wel niet zijn? Voor het laatste debat voor het zomerreces trokken zij niet meer naar de residentie. Zij verschansten zich in de Euroborg, het stadion van FC Groningen, en keken samen naar het debat.

Een aantal bewoners hebben we gevraagd om vanaf dat moment regelmatig verslag uit te brengen van wat zij meemaken. Zij zijn daartoe bereid. Wilt u ook meelezen? Meeleven?