Na jaren van gesteggel ligt er dan eindelijk een akkoord dat door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de NAM en Hanneke zelf ondertekend wordt. Ze zijn het erover eens dat heipalen van 19 meter diep de fundering moeten versterken, dat de kelder dichtgegooid moet en de muren verstevigd. Maar de aannemer die betaald wordt om het plan uit te voeren denkt er anders over. Volgens hem is versterken van de fundering voldoende. Als de NCG een nieuwe aannemer stuurt, wil die alleen het bovengrondse werk aanpakken. Begint het hele proces opnieuw?

De laatste berichten van Hanneke Hoeksema:

Hanneke Hoeksema Versterking Groningen

Mijn handtekening onder iets wat ik niet begrijp

22 oktober 2018

Het belangrijkste eerst

Er heeft een hele bijzondere gebeurtenis plaatsgevongen in ons leven.  Je kind een kind zien krijgen en de rijkdom dat je daar bij aanwezig mag zijn. Wat een schitterend mooie ervaring in ons leven.

Lees meer
Hanneke Hoeksema Versterking Groningen

De noodzakelijke verhuizing uit ons huis ...

9 september 2018

De noodzakelijke verhuizing uit ons huis naar een tijdelijke woning komt steeds dichterbij. Gelukkig hebben we een mooie woning op loopafstand van ons huis gevonden. De eigenaar woont voor zijn werk in Frankrijk en was zo aardig om zijn woning aan ons aan te bieden.

Lees meer
20180908_4077-Hanneke-portret2

Hanneke Hoeksema

Woonplaats: Bedum 
Woont er sinds: 1985 
Partner: Janny Hoeksema-Schaap
Beroep: Janny is gezinsbegeleider en Hanneke is vrijwilliger bij de voedselbank


Lees ook de verhalen van de andere gezinnen:

Situatie Hanneke Hoeksema

November 2015: Hanneke hoort dat haar huis acuut onveilig is. Volgens protocol moet haar gezin binnen 24 uur het huis verlaten. Maar waar moeten zij heen? Zij belt met de experts die het rapport hebben opgemaakt, maar die wijzen naar het Centrum Veilig Wonen (CVW). Ondanks meerdere verzoeken belt niemand haar terug.

Huis is 'normaal onveilig'

Zes weken later. Hanneke wordt teruggebeld door het team voor acuut onveilige situaties van het CVW. 'Sorry, miscommunicatie.' Ze vragen of zij zich onveilig voelt in haar huis. Zij antwoordt dat zij onderhand gewend is aan de situatie. De reactie aan de andere kant van de lijn? ‘Dan strepen we het acute weg. Uw huis is vanaf nu normaal onveilig en we kijken om de rapporten heen.’

Vier jaar lang wordt Hanneke’s huis onderzocht, wordt er getwist over wat wel/niet aardbevingsschade is en wordt er onderhandeld over een bemiddelingsvoorstel. Omdat het een complex en emotioneel belastend proces is, communiceert een medewerker van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) namens Hanneke richting CVW. Het resultaat is een akkoord dat door de NCG, de NAM en Hanneke zelf ondertekend wordt. Hanneke haalt opgelucht adem.

Fundament verstevigd

Het CVW wijst een aannemer aan om het bemiddelingsakkoord uit te voeren. Na een rondje door het huis trekt hij de conclusie dat als het fundament verstevigd wordt, het bovengrondse minder grondig aangepakt hoeft te worden als in het akkoord beschreven staat. Het CVW besluit daarom een nieuwe aannemer te sturen. Die zegt bijna het tegenovergestelde van de vorige aannemer: als het bovengrondse grondig wordt aangepakt, hoeft de fundering minder verstevigd te worden! De NCG draagt beide aannemers op om samen tot een plan te komen dat het akkoord wel volledig uitvoert.

Hanneke is moeder en echtgenoot. ‘We hebben veertig jaar gewerkt om van dit huis ons huis te maken. Onze vier kinderen zijn hier opgegroeid. Toch wordt erover gepraat als een verzameling van getallen die je vrij kunt optellen en aftrekken. Er wordt heel gemakkelijk gepraat over termen als platgooien, uitkopen en de kelder dichtgooien. Dat is misschien technisch gezien wel zo, maar het doet pijn.’