
Wil je verduurzamen maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg met relevante informatie én komen op voor de belangen van huiseigenaren via (politiek) lobbywerk. Van de afbouw salderingsregeling tot aan verplichting van de hybride
warmtepomp.
Door de forse stijging van de huizenprijzen afgelopen jaren, gaat ook de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2023 met gemiddeld 17% omhoog blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer. Voor veel huiseigenaren een verrassing, omdat de verkoopprijzen van woningen op dit moment juist dalen. De WOZ-waarde wordt echter gebaseerd op de waarde van de woning een jaar eerder, op 1 januari 2022. Rondom de waardepeildatum was de woningmarkt overspannen en dat leidde tot extreme huizenprijzen.
Het is het zesde jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met meer dan 5% stijgt. Dit is daardoor een van de grootste stijgingen sinds de introductie van de WOZ-waarde.
In de eerste maanden van het jaar krijgen huishoudens de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten in hun (digitale) brievenbus. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van hun woning. Een gemiddelde woning is dit jaar voor de belastingen €368.000 waard; een stijging van 17% ten opzichte van €315.000 in 2022. Per woning of gemeente kan de waardestijging fors afwijken van het landelijk gemiddelde.