HR-ketel

In verreweg de meeste Nederlandse woningen is de open cv-ketel vervangen door een gesloten exemplaar. Gesloten toestellen zijn energiezuiniger en veiliger.

Beschrijving

HR staat voor hoog rendement. Een HR-ketel bereikt een hoog rendement doordat de warmte van de afvoergassen wordt gebruikt om water (verwarming en/of warm tapwater) voor te verwarmen.

HRe-ketel

Een HRe-ketel is een cv-ketel die ook stroom opwekt. Een HRe-ketel kost ongeveer € 11.000 en kan een energiebesparing opleveren van 20 %.
Een HRe-ketel is vanwege de aanschafkosten alleen aan te raden als u een hoog gasverbruik heeft, of een niet goed geïsoleerde woning. 

Meestal is er sprake van een combiketel, die verwarmt de woning en zorgt ook nog voor warm water in de keuken en de badkamer. Let bij uw keuze voor een ketel op de volgende zaken:

 • Gaskeurlabels
  De kwaliteit en de geschiktheid van ketels wordt aangeduid met een gaskeurlabel. Dit label geeft een goed beeld van de prestaties van de ketel.
 • VR- of HR-ketel
  Vooral in kleine woningen en appartementen werd vaak voor een VR-ketel (Verbeterd Rendement) gekozen. Maar deze worden steeds vaker vervangen voor een HR-variant. De keuze aan VR ketels wordt daarom steeds kleiner.
 • HR-label
  HR is verdeeld in 3 klassen: HR 100, HR 104 en HR 107. Hoe hoger het getal, hoe energiezuiniger de ketel.
 • CW-waarde
  Het CW-label bepaalt hoeveel warm water van een bepaalde temperatuur per minuut uit de kraan komt. Hoe meer warm water u gelijktijdig wilt gebruiken, hoe hoger de CW-waarde.
 • HRww-label
  HRww staat voor hoogrendement op warm water en geeft aan dat de ketel zeer zuinig warm water opwekt.
 • NZ-label
  Het label NZ staat voor naverwarmer zonneboiler: de ketel kan dus een zonneboiler naverwarmen en is bestand tegen de hoge inlaattemperatuur vanuit de boiler. Heeft u een zonneboiler of overweegt u deze aan te schaffen, dan is dit een belangrijke keuze.
 • SV-label
  Het SV label staat voor schone verbranding. De ketel heeft een geavanceerde brander met weinig uitstoot van schadelijke stoffen (NOx).
 • Capaciteit van de ketel
  De grootte van de woning en de mate van isolatie bepaalt de warmtecapaciteit van de ketel. De waarde wordt aangegeven in KW. Gemiddeld is een ketel tussen de 20 en 30 KW voldoende. De installateur bepaalt dat ter plaatse.

De kwaliteit van de diverse HR-ketels verschilt nauwelijks. Wilt u ketels met elkaar vergelijken, kijk dan bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond.  

Aandachtspunten

Verwarming afstellen

Alle verwarmingselementen moeten dusdanig worden afgesteld dat de warmte vanuit de cv-ketel gelijkmatig wordt verdeeld. Zo verbruikt u 10 tot 15 % minder energie. Een goed ingestelde verwarming is ook veel comfortabeler. Alle ruimtes worden gelijkmatig warm. Eigenlijk zouden alle cv- installaties standaard moeten worden ingesteld, maar uit kostenoverwegingen wordt dit zelden gedaan.
Een cv-installatie afstellen is een klus voor de ervaren installateur. 

Zonneboiler aansluiten op de cv-ketel

Omdat er niet het hele jaar door voldoende zonnewarmte is, wordt de zonneboiler meestal aangesloten op de cv-ketel. Die kan er dan voor zorgen dat het tap- of verwarmingswater extra wordt opgewarmd. De cv-ketel moet hiervoor wel geschikt zijn. Zo'n ketel is te herkennen aan het NZ-gaskeurlabel. Denkt u aan een zonneboiler, let dan op dit label bij de aanschaf van een nieuwe ketel.

Is uw cv-ketel nog in topconditie?

Een ketel van 12 jaar of ouder? Dan is vervanging een slimme keuze. Feenstra adviseert u graag bij een nieuwe ketel, die past bij uw verbruik en scherp geprijsd is.

Start de ketelkiezer