Ontbindende voorwaarden

Als consument-koper heb je na ontvangst van het ondertekende koopcontract drie dagen bedenktijd. Die tijd is vaak te kort om de financiering rond te krijgen. Zo kunnen er meer onvoorziene situaties zijn waarin je het koopcontract weer wilt ontbinden. Neem dan ontbindende voorwaarden op in het koopcontract. Zo kun je nog onder de koop uit. Wil je het koopcontract door een expert van Vereniging Eigen Huis laten beoordelen? Vraag de Koopcontract Beoordeling aan voor slechts € 200 per contract.

Welke ontbindende voorwaarden je ook wilt, vermeld ze direct als je gaat bieden.  

Verschillende ontbindende voorwaarden

Neem ontbindende voorwaarden op als: 

  • het nog onduidelijk is of je de financiering rondkrijgt; 
  • het nog onduidelijk is of je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie; 
  • je nog een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren.

Ook een verkoper kan ontbindende voorwaarden opnemen, in overleg met de koper uiteraard. Een voorbeeld daarvan is dat de koop alleen doorgaat als de bank van de verkoper de restschuld op de woning financiert. 

Ontbindende voorwaarden opstellen

Stel de ontbindende voorwaarden zorgvuldig op. Je kunt artikel 15 van de model koopovereenkomst invullen als het gaat om de ontbindende voorwaarden voor de financiering, de Nationale Hypotheek Garantie en de bouwkundige keuring. Koop je een appartement, dan staat dit in artikel 18. Houd er rekening mee dat je vaak wel zo'n zes tot acht weken nodig hebt om de financiering rond te krijgen.  

Beroep doen op ontbindende voorwaarden

Het is niet zo dat de overeenkomst spontaan ongeldig wordt als aan een van de ontbindende voorwaarden is voldaan.Je moet zelf binnen een bepaalde termijn schriftelijk de koopovereenkomst ontbinden.

In het contract kunnen eisen worden gesteld aan bepaalde ontbindende voorwaarden. Wil je gebruikmaken van het voorbehoud van financiering, dan moet je meestal een afwijzing van een geldverstrekker tonen als bewijs. Sommige koopcontracten eisen twee schriftelijke afwijzingen. Maak je gebruik van het keuringsvoorbehoud, dan moet je meestal een kopie van het keuringsrapport overhandigen.

 

Informatie & Adviescentrum

Informatie & Adviescentrum
Een juridische, financiële, fiscale of bouwkundige vraag? Ons Informatie- en Adviescentrum staat voor je klaar. Stel jouw vraagkeyboard_arrow_right

Onze experts vertellen

Onze experts vertellen
Onze experts vertellen over de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over een huis kopen. Lees de blogskeyboard_arrow_right

Huis kopen: gratis downloads

Huis kopen: gratis downloads
Hulp nodig bij het kopen van een huis? Met onze gratis e-books en checklists loodsen wij je door het koopproces. Overzicht downloadskeyboard_arrow_right