Tips voor een succesvolle onderhandeling

1. Houd het hoofd koel

Behandel de andere partij altijd vriendelijk en met respect. Blijf aardig, maar geef nooit zomaar toe. 

2. Voorkom een impasse

Als beide partijen blijven vasthouden aan het eerste bod, dan stranden de onderhandelingen. Bedenk van tevoren op welke punten je bereid bent tot concessies.

3. Wees creatief

Probeer meerdere manieren te bedenken om tot overeenstemming te komen. Is de prijs niet onderhandelbaar? Wellicht valt er wel te onderhandelen over de overdrachtsdatum of roerende zaken.

4. Blijf bij de feiten

Onderhandel op basis van objectieve criteria. Als de vraagprijs te hoog lijkt, ga dan niet meteen in de aanval, maar vraag de verkoper hoe hij tot dat bedrag is gekomen. Geef bijvoorbeeld op basis van een keuringsrapport aan dat er nog veel aan het huis moet worden gedaan.

5. Maximum bepalen

Bepaal van tevoren hoeveel je maximaal voor het huis over hebt. Zo weet je meteen of verder onderhandelen zin heeft.

6. Presentatie

Presenteer ieder bod stellig, als ware het een eindbod. Een opmerking als: ‘Om te beginnen zat ik te denken aan een bod van …’ geeft de verkoper erg veel onderhandelingsruimte. 

7. Twee winnaars

Onthoud dat onderhandelen een proces is met twee winnaars: de verkoper verkoopt zijn huis voor een goede prijs en jij krijgt het huis dat je graag wilt hebben voor een bedrag dat je ervoor over hebt.

Bieden? Bepaal je plan van aanpak

Bieden? Bepaal je plan van aanpak
Succesvol bieden op een huis start met een goede strategie. Hoe kun je het aanpakken? Bieden doe je zokeyboard_arrow_right

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'
Ons gratis e-book over bieden en onderhandelen staat vol praktische informatie en tips. Download het e-bookkeyboard_arrow_right

Onze diensten

Onze diensten
Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze dienstenkeyboard_arrow_right