Hoe kies ik de juiste makelaar?

Kies een makelaar die is aangesloten bij NVM, VastgoedPRO of VBO. Deze brancheorganisaties hanteren goede consumentenvoorwaarden die samen met onder meer Vereniging Eigen Huis zijn opgesteld.

Wat doet de makelaar?

Spreek duidelijk af wat de makelaar wel en niet voor u doet. Bijvoorbeeld zoeken naar woningen, bezichtigingen leiden, prijsonderhandelingen en de koopovereenkomst opstellen.

Hoe hoog is de courtage?

Onderhandel over hoogte van het vergoeding (courtage) van de makelaar. De courtage voor een aankoopopdracht is vaak lager dan voor een verkoopopdracht, omdat een aankoop de makelaar minder werk kost. Spreek een courtage inclusief btw af.

Welke kosten worden naast de courtage in rekening gebracht?

Vraag of u nog bijkomende kosten kunt verwachten. Spreek met de makelaar af dat hij alleen bijkomende kosten maakt als u daar toestemming voor geeft.   

Wat betaal je als je de opdracht opzegt? 

Bij opzegging, ook wel intrekking genoemd, heeft de makelaar soms recht op een deel van de courtage, ook wel intrekkingskosten genoemd. Als de Consumentenvoorwaarden Makelaardij van toepassing zijn, dan heeft de makelaar alleen recht op intrekkingskosten als dit van tevoren is afgesproken met de klant. Bij opzegging heeft de makelaar hiernaast vaak recht op vergoeding van gemaakte kosten.

Op welk moment moet u de makelaar betalen?

Vaak wordt afgesproken dat de courtage wordt betaald op het moment van overdracht. Gemaakte kosten worden vaak tijdens de looptijd van de opdracht al aan de makelaar betaald.

Zijn de algemene voorwaarden van toepassing?

Makelaars die zijn aangesloten bij een van de bovengenoemde brancheorganisaties moeten werken volgens de Algemene Consumentenvoorwaarden Makelaardij. Let erop dat u deze voorwaarden van uw makelaar ontvangt.

Zoekt u een makelaar?

Op zoek naar een makelaar die u helpt om uw droomhuis te vinden. Wij helpen met de keuze.

Advieskeuze