Hoe kies ik de juiste makelaar?

Kies een makelaar die is aangesloten bij NVM, VastgoedPRO of VBO.

Wat doet de makelaar?

Spreek duidelijk af wat de makelaar wel en niet doet. Bijvoorbeeld het zoeken naar woningen, leiden van bezichtigingen, de prijsonderhandelingen en de koopovereenkomst opstellen.

Hoe hoog is de courtage?

Onderhandel over de hoogte van de vergoeding (courtage) van de makelaar. De courtage voor een aankoopopdracht is vaak lager dan voor een verkoopopdracht, omdat een aankoop de makelaar minder werk kost. Spreek een courtage inclusief btw af.

Welke kosten worden naast de courtage in rekening gebracht?

Vraag of je nog bijkomende kosten kunt verwachten. Spreek met de makelaar af dat hij alleen bijkomende kosten maakt als je daar toestemming voor geeft.   

Wat betaal je als je de opdracht opzegt? 

Bij opzegging, ook wel intrekking genoemd, heeft de makelaar soms recht op een deel van de courtage, ook wel intrekkingskosten genoemd. De meeste makelaars werken met algemene voorwaarden waarin staat dat de makelaar alleen recht heeft op intrekkingskosten als dit van tevoren is afgesproken met de klant. Bij opzegging heeft de makelaar hiernaast vaak recht op vergoeding van gemaakte kosten.

Op welk moment moet je de makelaar betalen?

Vaak wordt afgesproken dat de courtage wordt betaald op het moment van de eigendomsoverdracht van het huis. Gemaakte kosten worden vaak tijdens de looptijd van de opdracht al aan de makelaar betaald.