Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBezichtigen en bieden

Bieden op een huis? Bepaal je plan van aanpak

Succesvol bieden op een huis start met een plan van aanpak. Hoe meer informatie je over de woning hebt, hoe beter. Wat zijn de opties bij het bieden op een huis en hoe ga je te werk? We leggen drie mogelijkheden uit.

man en vrouw achter laptop
Download het e-book 'Bieden, onderhandelen & kopen

1. Bieden op een huis per inschrijving

Ga je bieden op een huis en wordt de woning per inschrijving verkocht, dan mogen alle geïnteresseerden binnen een bepaalde termijn een bod doen bij de verkoopmakelaar. Meestal ‘wint’ de hoogste bieder, maar ook andere zaken zijn voor de verkoper van belang, bijvoorbeeld of er wel of geen ontbindende voorwaarden bij het bod horen.

Bij deze 'enveloppenrace' heb je geen idee wat de andere potentiële kopers bieden. Meer bieden is dan verleidelijk, maar daarmee kun je op een prijs uitkomen die hoger is dan de waarde van de woning. En dat kan problemen opleveren bij het aanvragen van een hypotheek. Of de woonlasten blijken uiteindelijk te hoog uit te vallen. Tip: blijf bij een bod dat bij jouw budget past.

2. Bieden en onderhandelen

Een andere optie bij het bieden op een huis is onderhandelen. Hoe meer informatie je hebt, hoe sterker je staat. Het is bijvoorbeeld handig om te weten of de verkopers al een ander huis hebben gekocht en dus misschien snel van het huis af willen. En wat weet je over de staat van het onderhoud van de woning?

Laat je niet onder druk zetten door de verkoper of het feit dat er meer bieders zijn. Een verkoper kan een openingsbod altijd afslaan. Als hij het openingsbod interessant vindt, kan hij een tegenbod doen. 

3. Meteen een eindbod doen

Je kunt ook voor kiezen voor het uitbrengen van een eindbod. In dat geval is het openingsbod meteen het definitieve eindbod. Je gaat niet in onderhandeling. Dat versnelt het verkoopproces; een aantrekkelijke situatie voor een verkoper die zijn huis snel kwijt wil. Ook hier geldt: laat je niet verleiden meer te bieden op het huis dan je van plan was.

Wil je meer weten over het bieden op een huis? Lees dan ons e-book 'Bieden, onderhandelen en kopen van een huis'. Het e-book is gratis en staat vol praktische informatie en handige tips.

Onze diensten bij het kopen van een huis

 • Koopcontractbeoordeling bestaande bouw

  Laat je contract beoordelen door een jurist. Krijg duidelijkheid over jouw rechten en plichten.

  Naar de beoordeling
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-BiedenKopen-OriënterenStarter

  Ook interessant

  E-book 'Bieden, onderhandelen & kopenOnze dienstenBieden op een huis: waarover kun je onderhandelen?

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Eigen Huis Magazine dec 2023

  Eigen Huis Magazine dec 2023
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube