De cv-ketel controleren: zo doe je datEen nieuw huis met een goedwerkende cv-ketel is het ideaal. Maar hoe kom je er tijdens de bezichtiging achter of de cv-ketel het goed doet? We geven je wat handige tips en aandachtspunten voor de controle van de installatie.

In onze reeks video’s 'Mag ik je huis keuren?' laat onze bouwkundige John Kersemakers zien waarop je kunt letten als je een huis gaat bezichtigen. In deze video toont hij hoe je de cv-ketel controleert.

Stap 1: Vraag naar de leeftijd

Gemiddeld gaat een cv-ketel 15 tot 18 jaar mee.

Stap 2: Controleer de waterdruk

Vaak zit achter een klepje de waterdrukmeter verstopt. De wijzer moet in het groene vlak staan, of tussen de 0,9 en 2 bar aangeven.

Stap 3: Is het expansievat lek?

Tik met een sleutel aan de boven- en onderkant. Hoor je een verschil in geluid? Dat is goed; dan is het vat niet lek.

Stap 4: Is het een open of gesloten systeem?

Zie je twee buizen boven de ketel? Dit zijn een afvoer- en aanvoerbuis en het gaat hier om een gesloten systeem. Een open ketel haalt zuurstof uit de ruimte en is minder veilig. Want dan moet er altijd een raampje openstaan.

Over de auteur

John Kersemakers

Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwtechnische keuring helpt je te voorkomen dat je teveel betaalt of een aankoop doet waar je uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten.
John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant

Zo controleer je een plat dak

(video) Check het dak op (lichte) scheurvorming en vervuiling. Ligt er extreem veel water op? Zijn er veel plooien? Bekijk de video

Checklist 'Een huis bezichtigen'

Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in onze checklist waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download de checklist

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten