De gevel controleren: zo doe je datHelemaal weg van de binnenkant van een huis? Vergeet tijdens een bezichtiging de buitenkant niet en controleer ook de gevel. De gevel is het visitekaartje van een woning en heel belangrijk voor een goede isolatie. Waar let je op?

In onze reeks video’s 'Mag ik je huis keuren?' laat onze bouwkundige John Kersemakers zien waarop je kunt letten als je een huis gaat bezichtigen. In deze video toont hij hoe je de gevel controleert. 

Stap 1: Ontbreken er voegen?

Als je kleurverschillen in het voegwerk ziet, kan dat door reparaties komen. De kans is dan groot dat de voegen op andere plekken ook slecht zijn of dat er voegen ontbreken. 

Stap 2: Zijn de voegen hard?

Krab met een sleutel over de voegen. Valt er wat voegwerk uit? Dan is het voegwerk 'verzand' en heeft het onderhoud nodig.

Stap 3: Zie je scheuren?

Controleer de gevel op (herstelde) scheuren. Herstelde scheuren herken je vaak door schuine voegen of een afwijkend formaat of kleur baksteen.

Stap 4: Zit de buitenmuur goed vast aan de binnenmuur?

Soms zie je dat delen van de gevel uitpuilen. Dan zit de buitenmuur niet goed aan de binnenmuur vast of is een roestende latei de oorzaak.

Over de auteur

John Kersemakers

Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwtechnische keuring helpt je te voorkomen dat je teveel betaalt of een aankoop doet waar je uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten.
John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant

Video: zo controleer je de cv-ketel

Kom er tijdens de bezichtiging achter of de cv-installatie het wel goed doet.

Bekijk de video

Checklist 'Een huis bezichtigen'

Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in onze checklist waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download de checklist

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten