Houten kozijnen controleren: zo doe je datMisschien vind je een mooi uitzicht belangrijk. En let je vooral daarop als je een huis gaat bezichtigen. Toch is het slim om niet alleen te letten op wat je dóór de ramen ziet. Let ook op de kozijnen. Want goed onderhouden houten kozijnen zijn belangrijk voor de waarde van een huis. 

In onze reeks video’s 'Mag ik je huis keuren?' laat onze bouwkundige John Kersemakers zien waarop je kunt letten als je een huis gaat bezichtigen. In deze video toont hij hoe je houten kozijnen controleert.

Stap 1: Controleer op houtrot

Vooral houten kozijnen die op het zuiden liggen, kunnen houtrot bevatten. Zeker de liggende onderdelen. Afbladderende verf en zacht hout kunnen daarvan een indicatie zijn. 

Stap 2: Zijn er deuren of ramen die klemmen?

Beschadigingen aan de binnenkant van het houtwerk kunnen wijzen op aanlopende deuren of ramen. Ook een aflopende omtrekspeling (de ruimte tussen een raam of deur en het kozijn) wijst op klemmen.

Stap 3: Is het houtwerk kromgetrokken?

Kromgetrokken houtwerk ontdek je door naar de aansluiting van een raam of deur te kijken in het kozijn. Bij een ongelijke aansluiting kun je tocht verwachten. Vaak ligt de oorzaak in te weinig sluitingen. 

Stap 4: Kijk naar de naden

De naden van het houtwerk kunnen, vooral bij dubbelglas, open gaan staan. De aansluiting van het hout moet helemaal dicht zijn, anders krijg je openstaande verbindingen waardoor vocht naar binnen kan lopen.

Over de auteur

John Kersemakers

Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwtechnische keuring helpt je te voorkomen dat je teveel betaalt of een aankoop doet waar je uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten.
John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant

Video: zo controleer je de gevel

Wil je weten of de gevel in goede staat is? Check bijvoorbeeld of je scheuren ziet.

Bekijk de video

Checklist 'Een huis bezichtigen'

Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in onze checklist waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download de checklist

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten