De kruipruimte controleren: zo doe je datTijdens de bezichtiging van een huis kijk je natuurlijk in elke ruimte. Je speurt naar mogelijke gebreken, zoals scheuren, vocht of rare vlekken. Maar waar moet je op letten in een kruipruimte? Wat is normaal en wat moet zorgen baren? 

In onze reeks video’s 'Mag ik je huis keuren?' laat onze bouwkundige John Kersemakers zien waarop je kunt letten als je een huis gaat bezichtigen. In deze video toont hij hoe je de kruipruimte controleert.

Stap 1: Controleer de ventilatie

Als een woning een kruipruimte heeft, moet je aan de buitenkant onderaan de gevel roosters zien. Die roosters zorgen voor de ventilatie van de ruimte. 

Stap 2: Ruik je muffe lucht?

Open de kruipruimte en adem diep in. Ruik je een muffe lucht? Dan komt dat waarschijnlijk doordat de ruimte slecht of niet wordt geventileerd. Of er staat water in de ruimte.

Stap 3: Controleer de leidingen

Leidingen kunnen doorhangen, niet meer gebeugeld zijn of gebroken. Bij een riolering kan dit zorgen voor verstoppingen of lekkage. 

Stap 4: Controleer de vloer

Kijk naar de bovenkant van de kruipruimte, naar de onderkant van de vloer. Bij een betonnen vloer kun je bruine vlekken zien als er betonrot is. Als de vloer van hout is, kan daar houtrot, schimmel of zwam aanwezig zijn.

Over de auteur

John Kersemakers

Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwtechnische keuring helpt je te voorkomen dat je teveel betaalt of een aankoop doet waar je uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten.
John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant

De onderzoeksplicht: stel deze vragen

Wie een huis wil kopen, is verplicht zelf de staat van het huis te onderzoeken. 5 belangrijke vragen

Checklist 'Een huis bezichtigen'

Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in onze checklist waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download de checklist

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten