Open Huizen Dag: 5 tips

Ben je van plan een huis te kopen? De NVM organiseert twee keer per jaar een Open Huizen Dag. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak, het perfecte moment om je te oriënteren op de huizenmarkt. Met deze 5 tips ga je goed voorbereid op pad.

Tip 1: Stippel een route uit

Tijdens de Open Huizen Dag heb je vier uur de tijd om koophuizen te bekijken. Alle deelnemende huizen vind je terug op Funda. Gezien de tijd is het handig van tevoren een route uit te stippelen. Kies alleen koophuizen die voldoen aan jouw budget en woonwensen. 

Tip 2: Gebruik de 'Checklist huis bezichtigen'

Neem onze gratis Checklist huis bezichtigen mee naar de Open Huizen Dag. Zo weet je waar je allemaal op moet letten tijdens de bezichtiging en welke vragen belangrijk zijn om te stellen. Gebruik de checklist bij elk huis opnieuw, zodat je de positieve en negatieve punten van de huizen na afloop goed kunt vergelijken. 

Meer weten over de bezichtiging van een woning? Lees onze 10 tips ›

Tip 3: Bekijk alle ruimtes

Bekijk tijdens de bezichtigingen op de Open huizen Dag alle ruimtes en maak eventueel foto's. Vraag hiervoor wel even toestemming aan de makelaar en/of verkoper. Met de tips van onze bouwkundig specialist kun je makkelijker eventuele gebreken spotten. Goed om te weten: als koper van een huis heb je een onderzoeksplicht. Lees meer over de onderzoeksplicht ›

Tip 4: Probeer objectief te blijven

Meteen gecharmeerd van een huis? Bedenk: als je nu dolenthousiast overkomt, sta je straks minder sterk bij de onderhandelingen. Probeer objectief te blijven en stel kritische vragen, onze Checklist huis bezichtigen kan hierbij helpen.

Tip 5: Ga nóg een keer kijken

Tijdens de Open Huizen Dag kan het druk zijn, waardoor je de woning misschien niet helemaal op je gemak hebt kunnen bekijken. Als je echt enthousiast bent over een koopwoning, kun je nog een bezichtiging doen. Neem iemand mee als extra paar ogen en maak een rondje door de wijk: zie jij jezelf hier al wonen?

Over de auteur

Diana Baal van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis.
We bieden stap voor stap inzicht in het kopen van een huis.
Diana Baal

Ook interessant

Checklist huis bezichtigen

Lees in deze checklist welke vragen je kunt stellen bij de bezichtiging van een huis. Download de checklist

E-book 'Een huis bezichtigen'

Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in ons e-book waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download het e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten

Onze diensten bij het kopen van een huis