Gouden tip: zo betaal je nooit meer te veel voor een huis

Nu de huizenmarkt weer aantrekt, wordt het belangrijk als koper een strategie te hebben. Hoe voorkom je dat je te veel betaalt, of dat je droomhuis je neus voorbijgaat?

Onlangs gaf een bevriende makelaar mij de tip: bied wat je er voor over hebt – zolang het uiteraard binnen je mogelijkheden past – en maak duidelijk dat het meteen je hoogste bod is: take it or leave it. Er zijn dan twee mogelijkheden: de verkoper zegt ‘ja’, jij hebt je droomhuis, en je betaalt niet meer dan je het waard vindt.

Niet minder ook, maar is dat erg? Zegt de verkoper ‘nee’, dan is dat een teleurstelling. Maar tegelijkertijd: je vindt het huis niet méér waard, en je gaat toch niet meer betalen dan je het waard vindt? Deze gouden tip gaf mij rust. 

Vraag en aanbod

Natuurlijk is er een voorwaarde: je moet goed op de hoogte zijn van het huizenaanbod om te weten of dit echt jouw droomhuis is, of dat er voor dit huis tien andere zijn. Door haar advies dacht ik terug aan een college economie waarin de hoogleraar probeerde duidelijk te maken dat op de tweedehands markt de prijs niet wordt bepaald door productiekosten, maar door vraag en aanbod. En dat als elk product uniek is het de grootste liefhebber is die de prijs bepaalt.

De prof vertelde hoe hij geregeld met zijn vrouw, een liefhebber, antiek- en curiosamarkten bezocht. En dat hij aanvankelijk verbaasd was dat er voor spullen die hij als rommel beschouwde, flinke bedragen werden neergeteld. Tot hij zich realiseerde dat dit een perfect voorbeeld was van wat hij in zijn colleges wilde duidelijk maken. Niet wat de gek ervoor geeft, maar wat de grootste liefhebber er voor over heeft. 

Weet wat iets je waard is

Dat leidt tot de vraag waarom we het onszelf eigenlijk zo moeilijk maken bij het kopen van een huis. Ik ben er nog niet over uit wat het antwoord daarop is. Misschien komt het door de grote rol die makelaars ooit speelden. Het was de eer te na van de kopende makelaar om niets van de prijs af te krijgen, en van de verkopende makelaar om er niet meer uit te halen dan het eerste bod.

Voor mij is de moraal van het verhaal: weet wat iets je waard is. Kijk of dat binnen je budget past. Doe een bod dat met jouw waardering overeenkomt en laat het daarbij. Altijd prijs.

Uit Eigen Huis Magazine

Henriette-PrastBovenstaande column is geschreven door Henriëtte Prast, hoogleraar Persoonlijke Financiële Planning aan de Universiteit van Tilburg. De column is eerder verschenen in het Eigen Huis Magazine van oktober 2016. Meer lezen? Wie lid is van Vereniging Eigen Huis krijgt het Eigen Huis Magazine 10 keer per jaar in de bus. 

Ook interessant

Huis kopen met een roze bril

Welke invloed heeft een roze bril op de prijs die we voor een huis betalen of vragen? Dit zijn de risico's

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

Ons gratis e-book over bieden en onderhandelen staat vol praktische informatie en tips.  Download het e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten