Blog

Hypotheek voor zzp'ers

Je hebt geen vast contract? Of je werkt als zzp’er? En je bent ook nog eens starter met minder eigen kapitaal? Dan is het lastiger om de financiering rond te krijgen, maar het kan wel! Erik Schipper, hypothecair planner bij Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe.

Je wilt een huis kopen, hebt daarvoor een hypotheek nodig en …

Je hebt een tijdelijk contract?

Een tijdelijk contract betekent niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. Tip: vraag je werkgever om een intentieverklaring. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om jou in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van jouw tijdelijk contract.

Wanneer je zo’n intentieverklaring hebt, neemt de hypotheekverstrekker je volledige inkomen mee in de bepaling van jouw maximale hypotheek. Let erop dat veel geldverstrekkers tegenwoordig eisen dat je wel minimaal drie maanden in dienst bent bij je werkgever, voordat ze een intentieverklaring accepteren.

Je hebt een tijdelijk contract of meerdere contracten?

Dan word je beoordeeld als flexwerker. De hypotheekverstrekker kijkt naar wat je gemiddeld in de laatste drie kalenderjaren hebt verdiend. Met een belangrijke uitzondering: als je in het laatste jaar minder hebt verdiend dan in de eerste twee jaar, dan gaat hij uit van het laatste bedrag.

Je werkt als uitzendkracht?

Je hebt een baant via een uitzendbureau? Speciaal voor flexwerkers bestaat er tegenwoordig een perspectiefverklaring. Dat is eigenlijk een verklaring van vertrouwen waarin een uitzendorganisatie aangeeft dat jij goede kansen hebt op werk. Wat daarin meespeelt: jouw opleiding, werkervaring, competenties, functie, flexibiliteit, woon- en werkregio en de werkgelegenheid op de arbeidsmarkt.

De perspectiefverklaring begon als een proef van Vereniging Eigen Huis, Randstad en Obvion. Maar inmiddels komen ook uitzendkrachten van Tempo Team en Yacht ervoor in aanmerking. Met de perspectiefverklaring kom je sinds eind november 2015 in aanmerking voor een hypotheek bij Rabobank, ABN Amro, ING, SNS Bank, Aegon en Florius.

Je bent zzp’er?

Als je als zzp’er een huis wilt kopen, controleert de bank normaal gesproken het gemiddelde van jouw netto winstcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. Maar wat als jouw bedrijf minder lang bestaat?

Gelukkig bieden steeds meer banken ook dan hypotheekmogelijkheden. Maar als het gaat om een jaar of twee jaar, dan kun je vaak wel minder lenen: de bank berekent op basis van een deel van jouw inkomsten.

Daarnaast wordt beoordeeld wat de prognose voor het komende jaar is en in welke branche je werkzaam bent. En ook hoe jouw privésituatie eruitziet. Heb je bijvoorbeeld schulden?

Vraag om advies

De verschillende banken hanteren verschillende normen bij het toekennen van een hypotheek zonder vast inkomen. En de vraag wel of geen hypotheek is altijd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie: van hoeveel je verdient, hoeveel spaargeld je hebt, de hoogte van de hypotheekrente en de waarde van een woning. Vraag daarom altijd om advies op maat bij een adviseur.

Over de auteur

VEH_EvR_A9A6369-Erik-Schipper 150x190Erik Schipper

Hypotheekadviseur Vereniging Eigen Huis

"Een tijdelijk contract betekent niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. Tip: vraag je werkgever om een intentieverklaring. Hierin geeft hij aan dat hij van plan is om jou in vaste dienst te nemen. Tenminste, bij gelijkblijvende en ongewijzigde omstandigheden na afloop van jouw tijdelijk contract."

Wat kan ik lenen?

Wilt u binnen een paar minuten een betrouwbare indicatie van wat u maximaal kunt lenen?

Bereken uw maximale hypotheek