Blog

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

 

U wilt een andere woning kopen en daarvoor heeft u geld nodig dat vrijkomt uit de verkoop van uw huidige woning. Wat nu als deze nog niet is verkocht? Kunt u dan toch een stap maken? Dat kan met een overbruggingskrediet. In dit blog leest u hoe een overbruggingskrediet werkt en waar u op moet letten.

 

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die u gebruikt voor het kopen van de nieuwe woning. Zodra uw huidige woning wordt verkocht, moet u het overbruggingskrediet direct aflossen. Dat kan zonder boete omdat u een variabele rente betaalt. Deze rente is aftrekbaar als u het geld gebruikt voor de aankoop van uw nieuwe woning. U betaalt advieskosten en soms ook notariskosten.

Rekenvoorbeeld

Vraagprijs huidige woning                          € 250.000
Hypotheek     €  150.000  -/-
Beschikbaar bij verkoop                              € 100.000
Koopprijs nieuwe woning                        € 350.000
Overbruggingskrediet  € 100.000 
Nieuwe hypotheek                                   € 250.000 +/+
Totaal € 350.000

Aandachtspunten

Werkt een overbruggingskrediet nu zo eenvoudig als in dit voorbeeld ? Nee, lang niet altijd.  

Aanvragen: Geldverstrekkers zijn terughoudend bij het verstrekken van overbruggingskredieten. U vraagt het krediet aan bij de geldverstrekker van uw nieuwe hypotheek. Hebt u alleen een overbruggingskrediet nodig? Probeer het dan eerst bij uw eigen bank.

Maximaal bedrag: Wanneer u de oude woning al op papier hebt verkocht, krijgt u meer overbruggingskrediet dan wanneer uw woning nog te koop staat. Uw geldverstrekker houdt dan rekening met een lagere verkoopprijs, waardoor het overbruggingskrediet ook lager wordt.

Woonlasten: In ons voorbeeld ziet u een lopende hypotheek, een nieuwe hypotheek én een overbruggingskrediet. Dit betekent dat u hogere maandlasten krijgt. Kunt u deze betalen, ook als uw woning pas veel later wordt verkocht? Uw adviseur zal met u bekijken of zo’n hogere maandlast verantwoord is.  

 

Looptijd: De looptijd van een overbruggingskrediet kan variëren van 6 maanden tot 2 jaar. Het overbruggingskrediet moet voor de einddatum zijn afgelost. Uw woning moet dan verkocht zijn. Lukt dit niet, dan zult u moeten onderzoeken of u het overbruggingskrediet kunt verlengen. 

Vraag advies

Het is niet vanzelfsprekend dat u een overbruggingskrediet kunt krijgen. Spreek daarom op tijd met uw adviseur over uw mogelijkheden en vraag om een berekening van uw maandlasten. Dan weet u of u al op zoek kunt naar uw nieuwe woning. 

Over de auteur

Clasien Ouderdorp_A9A5770c_thumbClasien Ouderdorp

Financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis

"Vraag advies; het is niet vanzelfsprekend dat u een overbruggingskrediet kunt krijgen. Spreek daarom op tijd met uw adviseur over uw mogelijkheden en vraag om een berekening van uw maandlasten. Dan weet u of u al op zoek kunt naar uw nieuwe woning. "