
Lekkage, zwam, houtrot, boktor: geen gebreken waar je op zit te wachten als je net een huis hebt gekocht. De fundering kan niet goed blijken, waardoor de woning kan verzakken, of de afvoer van het toilet eindigt niet in het riool, maar in de kruipruimte. Wie betaalt de herstelkosten van dit soort gebreken?
> Lees hoe een bouwtechnische keuring werkt
Een verkoper moet volgens zijn mededelingsplicht alle gebreken die bij hem bekend zijn melden. Doet hij dit niet en was het gebrek voor de koper niet zichtbaar tijdens de bezichtiging, dan kan de verkoper aansprakelijk zijn voor het gebrek.
Meestal wordt gebruikgemaakt van de model koopovereenkomst. Deze model koopovereenkomst is opgesteld door makelaarsorganisaties NVM, VastgoedPro en VBO, in samenwerking met Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond.
In artikel 6.1 van dit contract staat dat de koper alle zichtbare en onzichtbare gebreken aanvaardt. Artikel 6.3 is hierop een uitzondering. Hierin verklaart de verkoper dat de woning voor normaal gebruik geschikt is. Blijkt er sprake van een gebrek waardoor de woning niet normaal gebruikt kan worden (bijvoorbeeld een rotte dakconstructie), en was het gebrek voor de koper niet zichtbaar tijdens de bezichtiging, dan is de verkoper doorgaans aansprakelijk voor dit gebrek.
Door verschillende clausules in de koopovereenkomst kan afbreuk worden gedaan aan de garantie dat de woning voor normaal gebruik geschikt is. Denk aan de volgende clausules:
Als koper moet je goed op de hoogte zijn van de staat van een huis voordat je een koopcontract tekent; een bouwkundige keuring geeft meer zekerheid.