Hoe koop je een huis tijdens de coronacrisis?

Geplaatst op 25 maart 2020

Veel kopers en verkopers maken zich zorgen over de invloed van de coronacrisis op de huizenmarkt. Maar met een beetje creativiteit – en een goede internetverbinding – kun je nog gewoon een woning kopen of verkopen, zegt Corine Jansen, jurist bij Vereniging Eigen Huis. 

Bezichtigen

Bezichtigingen doe je nu vaker vanuit huis, via je laptop of pc. Een makelaar leidt je digitaal rond en filmt de woning met de camera van zijn telefoon. 

Gesprekken met de makelaar, een hypotheekadviseur en de notaris vinden vaak niet meer plaats op kantoor. Maar per telefoon of videoverbinding kun je ze gemakkelijk bereiken.

Onderhandelen en voorbehouden

Heb je een mooie woning gevonden en ben je klaar voor de onderhandelingen? Zorg ervoor dat je een financieringsvoorbehoud opneemt. Normaal gesproken adviseren wij een termijn van zes tot acht weken waarbinnen je je hypotheek moet rond krijgen. Maar in deze tijden is het risico op vertraging wat groter en kan het verstandig zijn een iets langere termijn af te spreken met de verkoper. 

Ook kun je als voorbehoud opnemen dat eerst je huidige woning voor een bepaalde datum moet zijn verkocht. Lukt dat onverhoopt niet, dan kun je nog van de koop af. Zo voorkom je dat je met twee huizen blijft zitten. Een voorbeeld van zo’n voorbehoud is de no-risk clausule.

Hierbij geldt wel een grote ‘maar’: er is nog steeds een tekort aan woningen. Het is dus maar de vraag of de verkoper met zo’n voorbehoud instemt, vooral als er meer gegadigden voor de woning zijn.

Koopovereenkomst

Accepteert de verkoper jouw bod en je voorbehouden, dan stelt de makelaar doorgaans de koopovereenkomst  op. Mogelijk stelt hij voor om het contract digitaal te ondertekenen en niet fysiek in zijn kantoor. 

Digitaal ondertekenen kan op verschillende manieren. De wet stelt hier nogal wat eisen aan. Is hieraan niet voldaan, dan is de koopovereenkomst niet geldig. Informeer daarom bij de makelaar of zijn methode voor digitaal tekenen aan alle wettelijke eisen voldoet. Neem bij twijfel contact op met de notaris die de eigendomsoverdracht voor je regelt.

Eigendomsoverdracht

De eigendomsoverdracht vindt normaal gesproken plaats bij de notaris. Daar onderteken je de overdrachts- en hypotheekakte en ontvang je de sleutels van de woning. Het kan zijn dat de notaris je niet kan ontvangen of dat jij of de verkoper niet kan komen. 

Met een volmacht zorg je ervoor dat de eigendomsoverdracht dan toch door kan gaan. Je machtigt vooraf de notaris om namens jou de overdracht te laten plaatsvinden. De verkoper kan hetzelfde doen. De overdracht vindt dan plaats zonder dat jij, de verkoper en de notaris met elkaar in een ruimte zijn. Neem contact op met de notaris om dit goed te regelen.

Over de auteur

Corine Jansen

Een huis kopen of verkopen tijdens de coronacrisis? Het kan gewoon met een beetje creativiteit (en een goede internetverbinding).
Corine Jansen is jurist bij Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant

Zekerheid over je koopcontract

Wil je zeker weten dat je koopcontract de juiste informatie bevat? Ontdek hoe we jou kunnen helpen met je koopcontract.  Lees meer
Geplaatst 10/09 | Laatste update 9/09
Blog

De straat op voor een dak boven je hoofd

Lange tijd vroeg belangenbehartiger woningmarkt Wike Wilbrink zich af waarom jongeren niet in protest komen tegen de huidige uitwassen op de woningmarkt. Zondag gaat het dan eindelijk gebeuren. Lees de blog

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten