Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) hergebruikt een deel van de warmte, die anders via het ventilatiesysteem naar buiten verdwijnt. De vervuilde lucht wordt door afzuigpunten in de keuken, badkamer en het toilet uit de woning gezogen. De afgevoerde lucht stroomt langs een warmtewisselaar.
Het warmteterugwin-systeem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht vervolgens om de ingevoerde lucht van buiten op te warmen. De opgewarmde verse lucht wordt via leidingen naar ventielen in het huis geblazen. Per jaar bespaar je zo'n 250 m3 gas met een balansventilatiesysteem met wtw.
Bewoners kunnen met behulp van een regelknop het ventilatiesysteem harder en zachter zetten. Het systeem kan niet worden uitgeschakeld.
Bij calamiteiten buitenshuis moet het mogelijk zijn het systeem uit te schakelen. Trek in dat geval de stekker uit het stopcontact, of zet de schakelaar om in de meterkast.
Veel balansventilatiesystemen hebben een bypass. Die zorgt ervoor dat de inkomende lucht in de zomer niet langs de warmtewisselaar stroomt.
De filters in het balansventilatiesysteem moeten regelmatig schoon worden gemaakt. De ventilatorbox een keer per twee jaar en de kanalen ongeveer een keer in de acht jaar. Maak de ventielen regelmatig schoon en plaats deze op dezelfde plek terug.
Sluit een afzuigkap met motor niet aan op de mechanische ventilatie. Een motorloze afzuigkap aansluiten kan wel, maar houd er dan rekening mee dat het ventilatiesysteem snel vervuild raakt.
Goed ventileren is belangrijk om de lucht in huis gezond te houden. Het voorkomt dat het te vochtig wordt in huis.
Ga je jouw huis verbouwen of isoleren? Neem dan meteen de ventilatie mee om vochtproblemen te voorkomen. Een goed isolatiebedrijf wijst je altijd op het belang van goede ventilatie in de woning.
Balansventilatie met wtw kan bijna niet in bestaande bouw worden toegepast. Alleen bij een complete renovatie van een woning wordt nog wel eens gekozen voor balansventilatie met wtw.
Alternatief: decentrale WTW-ventilatie
Bij bestaande woningen wordt soms een decentrale wtw-installatie geplaatst. In dat geval wordt in de gevel van elke verblijfsruimte een kleine WTW-box geplaatst. Soms is dit een aparte
box, maar de installatie kan ook worden gecombineerd met een radiator.
Een goed functionerend balansventilatiesysteem biedt een hoog comfort. Doordat bij balansventilatie geen rooster nodig is, heb je weinig last van geluiden van buiten de woning.
Balansventilatiesystemen worden niet altijd goed aangelegd, waardoor ze onnodig veel geluid maken. Hierdoor gebruiken veel mensen het systeem niet optimaal. Goed onderhoud is daarnaast van essentieel belang voor het functioneren van het systeem.
Ik heb last van droge lucht in mijn nieuwbouwwoning met balansventilatie. Wat kan ik daar aan doen?