Bij een douche-wtw wordt de warmte die normaal via het riool verdwijnt voor een deel hergebruikt. Het warme douchewater geeft de warmte deels af aan de koude waterleiding. Daardoor stijgt deze in temperatuur en is bijmengen met water, bijvoorbeeld vanuit de cv-ketel, minder nodig. Er zijn drie uitvoeringen van de douche-wtw: in de douchebak, in de put en in de afvoerleiding onder de douche.
De koudwaterleiding krijgt een aansluiting op de douche-wtw. Zo warmt het afvalwater uit de douche het water op. Voor deze aansluiting zijn twee mogelijkheden. Het opgewarmde water gaat rechtstreeks naar de douchekraan óf via de toevoerleiding naar de cv-ketel, die het water verder opwarmt tot de gewenste temperatuur. De douche-wtw is in drie uitvoeringen leverbaar:
Het is handig om een douche-wtw te installeren tijdens een verbouwing van de badkamer. Een wtw zorgt voor een behoorlijke besparing op het warmwaterverbruik.
Om te voorkomen dat schoon water en afvalwater vermengen, moet een douche-wtw voldoen aan de eisen van de waterleidingmaatschappij. Dit kun je herkennen aan een KIWA-certificaat.