Verlichting

Je kunt snel energie besparen door uw oude gloeilampen te vervangen door energiezuinige spaarlampen of ledverlichting. De besparing van ledverlichting is op dit moment even hoog als die van spaarlampen. Ledlampen worden snel goedkoper en gaan langer mee dan spaarlampen.

Ledverlichting

Ledverlichting verbruikt 80 % minder energie dan een ouderwetse gloeilamp. Een gloeilamp van 40 watt heeft een lichtopbrengst van 300 tot 500 lumen. Een ledlamp van 6 watt heeft dezelfde lichtopbrengst. Gemiddeld gaat een ledlamp 15 tot 25 duizend uur mee en een gloeilamp 1.000 uur. 

Dimmer
Ledlampen zijn dimbaar, maar niet elke dimmer is geschikt voor ledverlichting, omdat ledlampen een heel laag vermogen hebben. Vraag daarover advies in de winkel.

Wat staat er op de verpakking van een ledlamp?

  • Lichtstroom: geeft de lamp, gemeten in lumen, de hoeveelheid licht die je  nodig hebt? Een ouderwetse gloeilamp van 40 watt heeft een lichtopbrengst van 300 tot 500 lumen. Een ledlamp van 6 watt heeft dezelfde lichtopbrengst.
  • Kleurtemperatuur: hoe warm is het licht? 2.800 Kelvin (de meetwaarde) is vergelijkbaar met een gloeilamp.
  • Kleurweergave-index: wat is de kwaliteit van de kleurweergave van een lichtbron? 100 is het best, 80 is goed.
  • Levensduur: hoeveel branduren heeft een lamp?

Let op: Spaarlampen, tl-lampen en ledlampen moeten worden ingeleverd als klein chemisch afval. Meestal kun je ze inleveren bij de winkel waar je soortgelijke lampen koopt. 

Meer informatie over de keuze voor ledlampen, vind je bij de Consumentenbond.

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?