Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt er een isolatielaag aangebracht tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Dit zorgt ervoor dat je de warmte binnen beter vasthoudt en de kou buiten houdt.

Beschrijving

Woningen gebouwd vanaf de jaren dertig zijn vaak gebouwd met spouwmuren. Gevels voorzien van een spouwmuur zonder isolatie kunnen relatief eenvoudig nageïsoleerd worden.

Werkwijze

Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolerend materiaal. Is de spouw gevuld, dan worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg.

Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als er een schone spouw (ruimte tussen twee muren) van minimaal 4 cm aanwezig is.

Voordelen spouwmuurisolatie

- Een comfortabel en behaaglijk huis
- Geen koude muren
- Geen vochtige binnenmuren
- Minder geluidsoverlast
- Minder warmteverlies
- Lagere stookkosten. 

Belangrijk is dat de spouw volledig gevuld wordt waardoor geen koudebruggen ontstaan. Ook moet na het isoleren de ventilatie onder de vloer weer worden hersteld. Door het vullen van de spouw kan die verdwenen zijn. Voor het herstel worden zogenaamde renovatiekokers gebruikt.

Gecertificeerd

Het is verstandig om alleen in zee te gaan met gecertificeerde bedrijven. Via de site van IKOB-BKB kun je nakijken welke bedrijven deze werkzaamheden gecertificeerd mogen uitvoeren.

Beoordeling vooraf

Laat vooraf een inspectie van de spouw uitvoeren, om er zeker van te zijn dat de spouw geschikt is voor een isolerende vulling. Met bijvoorbeeld een endoscopisch onderzoek kunnen obstakels in de spouw gelokaliseerd worden.

Materialen

Spouwvullingsmateriaal moet voldoen aan een aantal technische eisen die gesteld zijn door de overheid. Meestal worden de volgende materialen gebruikt: 

 • Glas- en steenwol
  Voornamelijk toegepast bij een grotere spouw. Deze materialen zijn niet geschikt voor kleinere spouwen, omdat de vlokken blijven hangen en de spouw niet helemaal wordt gevuld.
 • UF-schuim
  Dit schuim is geschikt voor kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte.
 • PS schuimparels
  Dit schuim is geschikt voor kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte.
 • Purschuim
  Dit schuim is geschikt voor kleinere spouwen. Hiervoor is een kleine invoeropening nodig. Het purschuim moet CFK-vrij zijn.

Aandachtspunten

Koudebrug 

Een koudebrug ontstaat waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Op die plek gaat de warmte sneller de woning uit. In de binnenlucht aanwezig vocht kan op deze plekken condenseren en zo vochtproblemen veroorzaken.

Kenmerk van koudebruggen is dat de problemen erger worden naarmate het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur groter wordt. Ook de relatieve luchtvochtigheid in de woning speelt hier een belangrijke rol. Goede ventilatie voorkomt een hoge luchtvochtigheid. 

Extra isolatie

Bij het aanbrengen van extra isolatie (naïsolatie) kunnen vochtproblemen ontstaan. Dat komt doordat waterdamp op een andere plek in huis overgaat in water. En dat kan leiden tot houtrot. Een bouwfysicus berekent of naïsolatie tot vochtproblemen leidt.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je  de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Relatieve luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid geeft in procenten aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van wat maximaal mogelijk is. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe meer grammen waterdamp de lucht bevat. De ideale relatieve luchtvochtigheid is tussen de 40 en de 55%.

Een hoge luchtvochtigheid in een woning geeft vochtproblemen, zoals schimmelvorming. Ventileren voorkomt dat probleem.

Omgekeerd kan een te lage luchtvochtigheid ook tot problemen leiden. Sommige mensen ervaren ademhalingsproblemen, houten vloeren en meubels kunnen krimpen en scheuren. Met een luchtbevochtiger is dat probleem opgelost. 

Controleer op lekkages

Voordat je plekken in je huis isoleert, controleer deze eerst op vochtplekken. Die zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt verliest zijn isolatiewaarde.

Isolatiebedrijven vinden

Vind gecertificeerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in isoleren op wijisoleren.nl.