Mogelijkheden met NHG

Wat zijn de mogelijkheden van NHG, bijvoorbeeld als je de hypotheek niet meer kunt betalen, wilt verhuizen of je hypotheek laat oversluiten?

Woonlastenfaciliteit

Als je door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden van je partner tijdelijk je hypotheek niet meer kunt betalen, geeft de woonlastenfaciliteit van NHG je extra tijd betalingsproblemen op te lossen en zo gedwongen verkoop te voorkomen. De woonlastenfaciliteit is een extra borgstelling voor een aanvullende lening. Daarmee kun je gedurende een aantal jaren een deel van de woonlasten betalen. Dat geeft je dan meer tijd om te voorkomen dat je woning gedwongen moet worden verkocht.

Om voor de woonlastenfaciliteit in aanmerking te komen, neem je contact op met je geldverstrekker. Die bepaalt of en onder welke voorwaarden je gebruik mag maken van de faciliteit.

Lees meer over de Woonlastenfaciliteit

Verhuizen met NHG-hypotheek

De maximale koopsom voor een hypotheek met NHG is per 1 januari 2021 € 325.000. Heb je in het verleden een woning gekocht met een hogere koopsom onder NHG zijn er consequenties voor een verhuizing.

Stel je hebt tien jaar geleden een woning gekocht voor € 330.000. Dat kon toen nog met NHG. Je verkoopt deze woning na 1 januari 2021 voor dezelfde prijs, en koopt weer een nieuwe woning, opnieuw voor € 330.000. Mogelijk heeft de bank in de hypotheekvoorwaarden genoteerd dat je de afgesproken rente mag meenemen naar een hypotheek voor een volgend huis, als de rentevaste periode nog niet is afgelopen. Maar dan vervallen na 1 januari 2021 wel de NHG-korting en de bijbehorende zekerheden, als het om een huis boven de € 325.000 gaat. Dat kan je jaarlijks al snel duizend euro extra aan rente kosten. 

Hypotheek oversluiten naar NHG

Je kunt je hypotheek omzetten naar een hypotheek met NHG, zodat je een veilige, verantwoorde en voordelige hypotheek hebt tegen een lagere hypotheekrente. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan oversluiten: 

 • De hypotheeksom is maximaal € 325.000, inclusief bijkomende kosten.
 • En met energiebesparende maatregelen is de hypotheeksom maximaal € 344.500, inclusief bijkomende kosten.
 • De waarde van de woning mag niet hoger zijn dan € 325.000. (van hypotheek niet-NHG naar hypotheek met NHG)
 • De hypotheeksom is aflossingsvrij voor maximaal 50 procent van de oorspronkelijke marktwaarde. De oude hypotheek moet dan voor 1 januari 2013 zijn afgesloten.
 • Je moet een deel van de hypotheek gebruiken voor kwaliteitsverbetering van de woning en/of aanschaf van energiebesparende maatregelen. De geldverstrekker vraagt een kostenspecificatie en stelt soms een minimale eis aan het bedrag dat je daarin gaat investeren.
 • Of je situatie moet verbeteren, door bijvoorbeeld betere leningcondities en een lager rentepercentage.

Kosten waarmee je rekening moet houden: 

 • Boeterente, die je betaalt als je je huidige hypotheek voortijdig aflost
 • Kosten voor de kwaliteitsverbetering en/of energiebesparende maatregelen
 • Notariskosten
 • Taxatiekosten
 • Adviseurskosten
 • Kosten NHG

NHG-lening voor senioren met een verhuiswens

Ontvang je AOW (met pensioen) of bereik je over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd? Dan geeft NHG de mogelijkheid om op basis van de werkelijke hypotheeklasten te toetsen in plaats van de gangbare financieringsnormen. Dit geeft je een hogere leencapaciteit en kun je misschien toch de woning kopen die eerst niet mogelijk was.

Lees meer over de NHG-lening voor senioren

NHG en echtscheiding 

NHG kan zorgen voor een vangnet als je door scheiding je hypotheeklasten niet meer kunt betalen en je de woning met restschuld moet verkopen. Voorwaarde is dat huis en hypotheek op beider naam staan en dat je een NHG hypotheek hebt. Er zijn diverse oplossingen denkbaar waardoor een van beiden toch in de woning kan blijven wonen of dat je geen restschuld overhoudt bij de verkoop van de woning. Is er sprake van overwaarde en heb je geld nodig om je ex partner uit te kopen? NHG heeft de financieringseisen voor deze situatie versoepeld. Daardoor wordt het gemakkelijker om een hypotheek te sluiten om het huis over te nemen. Je hypotheekadviseur kan je hierover verder informeren  

Meer informatie over Echtscheiding en eigen woning