Hypotheek afsluiten als zzp'er

Heb je een huis op het oog en ben je zzp’er? Een hypotheek afsluiten is mogelijk. Wel gaan hypotheekverstrekkers op verschillende manieren om met hypotheekaanvragen van zzp'ers. We leggen een aantal regels en voorwaarden uit.

Voorwaarden voor zzp'ers 

Als je als zzp’er een hypotheek wilt afsluiten, krijg je met bepaalde voorwaarden te maken. Zo kijken de meeste hypotheekverstrekkers voor het bepalen van je maximale hypotheek naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Als maximum geldt hierbij het inkomen van het laatste jaar.

Stel: je hebt als zzp'er de afgelopen drie jaar gemiddeld € 35.000 per jaar verdiend, maar het laatste jaar was dat € 25.000. Dan wordt de € 25.000 gebruikt om te berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Met inkomen bedoelen we hier de winst uit onderneming vóór belastingen. De hypotheekverstrekker zal vragen om jaarcijfers, belastingaangiften en meestal ook belastingaanslagen over de jaren dat je als zzp’er werkt. Sommige hypotheekverstrekkers wijken mogelijk af van de inkomenseis van drie kalenderjaren en behandelen aanvragen van zzp’ers die korter zelfstandig zijn.

Zzp en Nationale Hypotheek Garantie

Als zzp’er kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voorheen moest je drie jaar actief zijn als zelfstandige, nu kun je met een inkomensverklaring ondernemer al na twaalf maanden zelfstandigheid NHG krijgen. De inkomensverklaring geeft het toetsinkomen aan en kan gebruikt worden bij de hypotheekaanvraag. Vanaf 1 januari 2019 is de inkomensverklaring ondernemer verplicht voor alle NHG aanvragen. Aantal geldverstrekkers eisen de inkomensverklaring ook bij een hypotheek zonder NHG.

Vraag om advies

Of het als zzp'er verstandig is een hypotheek af te sluiten, hangt natuurlijk helemaal af van de situatie: hoeveel verdien je, hoeveel spaargeld heb je, hoe hoog is de hypotheekrente, enzovoort. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij deze beslissing. Bij  Eigen Huis Hypotheekadvies is het eerste, oriënterende gesprek gratis en vrijblijvend. 

Ook interessant

Hypotheek zonder vast contract

Je wilt een hypotheek afsluiten, maar je hebt geen vast contract. Een probleem of niet? Ontdek de mogelijkheden

E-book 'Financieren'

In dit e-book leggen we uit welke hypotheekvormen er zijn en wat er bij een hypotheekaanvraag komt kijken. Inclusief handige checklists! Download het e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten