Overbruggingskrediet in tijden van corona

Een overbruggingskrediet biedt uitkomst voor kopers die hun huidige woning nog niet hebben verkocht of gepasseerd bij de notaris. Door de coronacrisis stellen geldverstrekkers daar wel strengere voorwaarden aan, zegt financieel specialist Karin Boog.  

Verreweg de meeste kopers benutten de overwaarde van hun oude woning om een nieuw, duurder huis te financieren. Dat wordt lastig als de huidige woning niet is verkocht. Geldverstrekkers bieden daarom een overbruggingskrediet aan. Staat jouw woning nog te koop of duurt het nog even tot de overdracht? Dan kun je in de regel de verwachte overwaarde lenen om alvast een volgende woning mede mee te financieren. 

Een overbruggingskrediet is voor geldverstrekkers risicovol. Ze zijn immers afhankelijk van de verkoop van je huis. Door de coronacrisis zijn sommige geldverstrekkers een stuk terughoudender geworden, zo blijkt uit hun voorwaarden.  

Meer eigen geld  

Kocht je een nieuw huis voordat je je oude woning hebt verkocht, dan heb je tijdelijk twee woningen en daarmee dubbele hypotheeklasten. Wil je daarnaast een overbruggingskrediet, dan moet je kunnen aantonen dat je al deze lasten voor minimaal 3 maanden en vaak meer, met eigen geld kunt dragen.  

Sinds kort is die termijn bij enkele geldverstrekkers opgerekt en varieert van zes maanden tot maximaal twee jaar. Je hebt dus in ieder geval meer eigen geld nodig om in aanmerking te komen voor een overbruggingskrediet.  

Minder overbruggingskrediet 

Ook zie ik dat geldverstrekkers steeds minder overbruggingskrediet verstrekken: zij gaan niet meer uit van 100% van de woningwaarde, maar van maximaal 90%. Geldverstrekkers bouwen zo een marge in om de verwachte overwaarde te bepalen. Deze geldverstrekkers houden dus rekening met een lagere verkoopprijs als de woning nog niet is verkocht. 

Onvoorwaardelijke verkoop 

Tot slot biedt een aantal geldverstrekkers alleen een overbruggingskrediet aan als de oude woning onvoorwaardelijk is verkocht. Dat is het geval als de koper geen beroep meer kan doen op eventuele ontbindende voorwaarden en dus niet meer onder de koop uit kan.  

De voorwaarden en acceptatienormen van overbruggingskredieten variëren dus sterk per geldverstrekker. Bespreek ze daarom met je hypotheekadviseur en stap niet zomaar naar de aanbieder met de laagste rente.   

Update september 2021

Inmiddels zijn veel geldverstrekkers weer soepeler met de voorwaarden en acceptatie van een overbruggingskrediet. Bespreek met je hypotheekadviseur wat de voorwaarden zijn. 

 
Over de auteur

Karin Boog

‘Overbruggingskrediet nodig? Bespreek van tevoren goed met de hypotheekadviseur de verschillende voorwaarden en acceptatienormen en ga niet alleen af op de laagste rente’
Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten
Blog

Hoe koop je een huis tijdens de coronacrisis?

Met een beetje creativiteit – en een goede internetverbinding – kun je tijdens de coronacrisis nog gewoon een woning kopen of verkopen, zegt onze jurist Corine Jansen.  Lees de blog