Het voorlopig koopcontract: wat staat erin? 

Je bent een prijs overeengekomen met de verkoper. Tijd om de afspraken schriftelijk vast te leggen in een koopcontract. Wat staat er in het koopcontract en waar moet je op letten?

> Download de model koopovereenkomst

Het 'voorlopig' koopcontract

De term 'voorlopig koopcontract' wordt regelmatig gebruikt, maar het klopt eigenlijk niet: het koopcontract (ook wel koopovereenkomst) is namelijk wel degelijk bindend, zowel voor jou als voor de verkoper. Daarom wordt deze term tegenwoordig niet meer gebruikt omdat het voor verwarring kan zorgen.

Wat houdt het koopcontract in?

De verkopend makelaar is meestal degene die het koopcontract opstelt. Controleer ook als koper of de inhoud klopt. In het koopcontract staan de afspraken rondom de aankoop en verkoop van het huis, denk aan de hoogte van de koopsom en de datum van de overdracht.

Als koper heb je drie dagen bedenktijd

Het koopcontract is bindend, zowel voor jou als voor de verkoper. Wel heb je als particuliere koper drie dagen bedenktijd. Dit houdt in dat je binnen deze drie dagen van de koop af kunt zien, zonder financiële gevolgen. De bedenktijd gaat in zodra jij (een afschrift van) de door jou en de verkoper getekende koopovereenkomst hebt ontvangen.

Ontbindende voorwaarden zijn belangrijk

Binnen de drie dagen bedenktijd kun je de koopovereenkomst zonder reden ontbinden. Daarna zit je aan de koopovereenkomst vast, tenzij er ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst zijn opgenomen. Bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde met betrekking tot de financiering. Stel: jouw geldverstrekker weigert de geldlening, dan kun je dankzij een ontbindende voorwaarde nog van de koop af. Ontbindende voorwaarden zijn dus een belangrijk onderdeel van het koopcontract.

 

 

Koopcontract laten beoordelen

Wil je zeker weten dat alles in de koopovereenkomst klopt? Dan kun je bij ons je koopcontract op verschillende manieren laten controleren. Zo weet je waar je aan toe bent bij de aankoop van de woning.

Lees meer over het koopcontract

Koopcontractscan

Wil je weten of je koopcontract voldoet aan de standaarden van de model koopovereenkomst? Doe dan de gratis Koopcontractscan. Lees meer

Koopcontract en bedenktijd

Na het tekenen van het koopcontract is de koop zo goed als rond. Nu gaat de wettelijke bedenktijd in. Lees meer

Naar de notaris

Voor het passeren van de woning moet je naar de notaris. Lees hier wat een notaris allemaal doet en je op moet letten. Bekijk de aandachtspunten

Doe je voordeel met deze diensten