Het voorlopig koopcontract: wat staat erin? 

Je bent een prijs overeengekomen met de verkoper. Tijd om de afspraken schriftelijk vast te leggen in een koopcontract. Wat staat er in het koopcontract en waar moet je op letten?

Het 'voorlopig' koopcontract

De term 'voorlopig koopcontract' wordt regelmatig gebruikt, maar het klopt eigenlijk niet: het koopcontract (ook wel koopovereenkomst) is namelijk wel degelijk bindend, zowel voor jou als voor de verkoper. Daarom wordt deze term tegenwoordig niet meer gebruikt omdat het voor verwarring kan zorgen.

Wat houdt het koopcontract in?

De verkopend makelaar is meestal degene die het koopcontract opstelt. Controleer ook als koper of de inhoud klopt. In het koopcontract staan de afspraken rondom de aankoop en verkoop van het huis, denk aan de hoogte van de koopsom en de datum van de overdracht.

Als koper heb je drie dagen bedenktijd

Het koopcontract is bindend, zowel voor jou als voor de verkoper. Wel heb je als particuliere koper drie dagen bedenktijd. Dit houdt in dat je binnen deze drie dagen van de koop af kunt zien, zonder financiële gevolgen. De bedenktijd gaat in zodra jij (een afschrift van) de door jou en de verkoper getekende koopovereenkomst hebt ontvangen.

Ontbindende voorwaarden zijn belangrijk

Binnen de drie dagen bedenktijd kun je de koopovereenkomst zonder reden ontbinden. Daarna zit je aan de koopovereenkomst vast, tenzij er ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst zijn opgenomen. Bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde met betrekking tot de financiering. Stel: jouw geldverstrekker weigert de geldlening, dan kun je dankzij een ontbindende voorwaarde nog van de koop af. Ontbindende voorwaarden zijn dus een belangrijk onderdeel van het koopcontract.

 

 

Koopcontract laten beoordelen

Wil je zeker weten dat alles in de koopovereenkomst klopt? Laat het koopcontract beoordelen door een van onze juristen. Zo weet je waar je aan toe bent bij de aankoop van de woning.

Voorbeeld koopcontract

Op onze website is een model koopovereenkomst beschikbaar. Deze kun je gebruiken bij de (ver)koop van een woning.

Ook interessant

De koop ontbinden

Het komt soms voor dat je moet afzien van de koop omdat de financiering niet rond komt. Hoe ontbind je de overeenkomst op de juiste manier? Lees meer

Handig: tips in je mailbox

Van plan een huis te kopen? Ontvang regelmatig informatie en tips in je mailbox. Schrijf je in

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten

Doe je voordeel met deze diensten