Wat zet je in een koopovereenkomst?

De woningmarkt trekt weer aan. Daardoor moet je in sommige steden snel beslissen over de aankoop van een huis. Hoeveel bedenktijd heb je dan? En welke voorwaarden spreek je af als je een huis gaat kopen?

Een huis kopen is een belangrijke beslissing, waar je soms weinig tijd voor krijgt. Gelukkig heb je altijd 3 dagen bedenktijd. Ook als je dat niet nadrukkelijk met de verkoper hebt afgesproken. Krijg je spijt? Dan kun je binnen die 3 dagen zonder opgaaf van reden, en zonder gevolgen, van de aankoop afzien. Je kunt ook een langere bedenktijd afspreken. Bijvoorbeeld een week. Dat moet dan wel nadrukkelijk in de koopovereenkomst worden opgenomen.

Wil je jouw koopovereenkomst laten checken? Kies dan voor onze Koopcontract Beoordeling.

Ontbindende voorwaarden

Als koper kun je een aantal ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst laten opnemen:

  • Financieringsvoorbehoud: de koop kan alleen doorgaan als de koper de financiering rondkrijgt. Neem hiervoor een termijn van zes tot acht weken, want je bent veel tijd kwijt met wachten op de bank. Vul nauwkeurig het hypotheekbedrag, de jaarlast, het rentepercentage en de hypotheekvorm in. Krijg je de financiering niet rond? Een koper kan nog onder de koopovereenkomst uit als hij (meestal) een afwijzing van de bank laat zien. Let op: in de koopovereenkomst kunnen aanvullende of afwijkende eisen staan, bijvoorbeeld dat je twee afwijzingen moet overleggen.
  • Uitkomst bouwtechnische keuring: blijken uit de bouwtechnische keuring gebreken, zoals een rot dak? Dan kun je de overeenkomst soms ontbinden. Wanneer het wel en niet mogelijk is om te ontbinden, is afhankelijk van de formulering van de ontbindende voorwaarde.
  • Verkoop huidige woning: hiermee spreek je af dat de aankoop alleen door kan gaan als de huidige woning onvoorwaardelijk is verkocht. Neem daarvoor een termijn van enkele maanden, want de verkoop van een huis kost flink wat tijd. Je kunt de koopovereenkomst ontbinden als je de huidige woning niet binnen de afgesproken termijn onvoorwaardelijk hebt verkocht.

Modelovereenkomst

De modelkoopovereenkomst van Vereniging Eigen Huis kun je als basis gebruiken voor jouw koopovereenkomst. De koopovereenkomst kun je samen met de verkoper invullen en indien gewenst aanvullen met afspraken. Hoe duidelijker de afspraken zijn, hoe minder discussie erover kan ontstaan.

Koopovereenkomst beoordelen

Wil je zekerheid? Laat dan je koopovereenkomst controleren door een expert van Vereniging Eigen Huis. Vraag een Koopcontract Beoordeling

Ook interessant

Koopovereenkomst en bedenktijd

Nadat de koopovereenkomst door beide partijen is getekend, heb je nog bedenktijd. Over de bedenktijd

E-book 'Bieden, onderhandelen & kopen'

Ons gratis e-book over bieden en onderhandelen staat vol praktische informatie en tips.  Download het e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten