
Een huis kopen is een belangrijke beslissing, waar je soms maar erg weinig tijd voor krijgt. Gelukkig heb je als particuliere koper altijd
drie dagen bedenktijd, ook wanneer je dat niet nadrukkelijk
met de verkoper afspreekt. Krijg je bijvoorbeeld spijt? Dan kun je binnen die drie dagen van de aankoop afzien.
Wanneer je als particuliere koper een huis koopt, is de koop pas officieel als de koopovereenkomst door jou en de verkoper is ondertekend. Zolang er alleen mondelinge afspraken zijn gemaakt, zit je nog nergens aan vast.
Meestal stelt de makelaar van de verkoper de koopovereenkomst op. Hij doet dit aan de hand van de model koopovereenkomst. De makelaar vult dit model in en eventuele extra afspraken die jij en de verkoper hebben gemaakt worden hierin opgenomen. Hoe duidelijker de afspraken zijn, hoe minder discussie erover kan ontstaan. Wees daarom zeer grondig en nauwkeurig bij het opstellen en controleren van een koopovereenkomst.
Dit zijn een aantal belangrijke punten die in de koopovereenkomst worden ingevuld:
Controleer of alles volgens afspraak in de koopovereenkomst is opgenomen en let op of er extra bepalingen zijn toegevoegd, zoals een ouderdomsclausule, asbestclausule of niet-zelfbewoningsclausule.
Bij de koopovereenkomst hoort een ‘lijst van zaken’. Hierin staat wat er in de woning achterblijft en wat meegaat met de verkoper. Blijft bijvoorbeeld de zonwering achter of neemt de verkoper deze mee? Controleer of de lijst volgens de gemaakte afspraken is ingevuld.
In de ontvangstbevestiging verklaart de koper wanneer hij een afschrift van de ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Daardoor is duidelijk wanneer de bedenktijd ingaat.
Wil je zeker weten dat alles in de koopovereenkomst klopt? Dan kun je bij ons je koopcontract op verschillende manieren laten controleren. Zo weet je waar je aan toe bent bij de aankoop van de woning.