Van huurappartement naar koopappartement

Cindy verhuisde in november 2015 van een huurappartement in Amsterdam-West naar een koopappartement in Amsterdam-Oost.

Paspoort

Naam: Cindy Lee (30).
Gezinssituatie: Single.
Lid van VEH sinds: (nog) geen lid.

Wat deed jou besluiten tot het kopen van een huis? En hoe verliep het gesprek met de hypotheekadviseur?

Cindy: ‘Ik werd bijna dertig. Na jaren samenwonen met huisgenoten in kleine huurappartementen, wilde ik een eigen huis in Amsterdam. Ik kon kiezen tussen een huis huren of kopen. Ik had een goede baan met een vast contract, dus ik ging ervan uit dat het zou lukken een huis te kopen. 

Met of zonder makelaar? Waar koos jij voor?

Cindy: ‘Ik zocht eerst zonder aankoopmakelaar. Op Funda selecteerde ik de huizen die me geschikt leken. In Amsterdam-West, omdat die buurt voor mij op dat moment ‘the place to be’ was. Aanvankelijk stuurde ik mailtjes naar de betreffende verkoopmakelaar.

In hoeveel tijd kocht jij je droomhuis? En hoe verliep het onderhandelen?

Cindy: ‘Binnen vier maanden. Op eigen houtje bezichtigde ik drie woningen en met mijn aankoopmakelaar vier. Ik besloot nogmaals mijn maximale hypotheekbedrag te laten berekenen, nu bij een financieel adviseur van de makelaardij. 

Wat ging er bij jou vooraf aan het tekenen van het voorlopig koopcontract?

Cindy: ‘Eerst een bouwkundige keuring laten uitvoeren was raadzaam, bij zo’n woning uit 1920. Bij de bezichtiging bleek namelijk dat het pand niet helemaal recht stond. Mij viel dat niet op, maar mijn aankoopmakelaar zag het meteen. 

Was het ingewikkeld om als starter en single een hypotheek te krijgen?

Cindy: ‘Nee, zo hobbelig als het voortraject was, zo gladjes verliep het op het einde. Ik besloot een hypotheekadviseur van de makelaardij in de arm te nemen. Dat zou makkelijk schakelen. Een dag na het tekenen van het voorlopig koopcontract kon ik al terecht. Het was een prettig gesprek. 

Hoe kijk je terug op de verhuizing? Waren er onvoorziene kosten?

Cindy: ‘Meer dan mijn kleren, schoenen en tassen hoefde ik niet te verhuizen. Omdat ik hiervoor altijd een appartementje met een huisgenoot had gedeeld. De meubels die daar stonden waren niet van mij. 
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid