Wat deed jou besluiten tot het kopen van een huis? En hoe verliep het oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur? 

Van huur naar koop - stap 1

Cindy: ‘Ik werd bijna dertig. Na jaren samenwonen met huisgenoten in kleine huurappartementen, wilde ik een eigen huis in Amsterdam. Ik kon kiezen tussen een huis huren of kopen. Ik had een goede baan met een vast contract, dus ik ging ervan uit dat het zou lukken een huis te kopen. Vrienden raadden me aan eerst een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur te hebben. Ik zocht via Google en koos voor een kantoor in de buurt van mijn werk. De adviseur vertelde me dat het zou lastig worden.

Ik verdiende best goed, maar er waren mensen die veel meer zouden kunnen betalen. We besloten toch tot een vervolgafspraak. Aan de hand van mijn salarisstrookjes en andere documenten zou hij kijken wat de mogelijkheden waren. Naar dat tweede gesprek nam ik een vriend mee die in de financiële sector zit. Het werd allemaal steeds negatiever. Met mijn budget en geringe zoekervaring zou het ontzettend moeilijk worden.

De hypotheekadviseur omschreef de verschillende kopers op de overspannen Amsterdamse markt: een groep die alleen op plaatjes op Funda biedt, een groep die standaard overbiedt, een groep die er via via tussenkomt, ouders die voor hun kinderen kopen. Ik kon beter buiten Amsterdam gaan zoeken. Moedeloos verliet ik het kantoor. Maar niet voor lang. Ik ben een stadsmens, ik heb die levendigheid nodig. Dat eigen koopappartement in Amsterdam zou er komen!’ 

Verder lezen? Ga door naar stap 2

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid