Na hoeveel tijd kocht jij je droomhuis? En hoe verliep het onderhandelen? 

Van huur naar koop - stap 4

Cindy: ‘Binnen vier maanden. Op eigen houtje bezichtigde ik drie woningen en met mijn aankoopmakelaar vier. Ik besloot nogmaals mijn maximale hypotheekbedrag te laten berekenen, nu bij een financieel adviseur van de makelaardij. Met mijn budget kon ik een huis van 50 tot 55 vierkante meter kopen. Mijn makelaar leerde me: doe niet te snel een bod. Zorg dat je het ‘wow-gevoel’ hebt. En dat was bij het laatste huis het geval.

Het was in goede staat. Gerenoveerd in 2010, een keuken van drie jaar oud en een mooie nieuwe vloer. Een andere jongen, zonder aankoopmakelaar, was ook enthousiast. De verkoopmakelaar wilde eerst met mij in gesprek. Om de waarde van het huis te bepalen, vroeg mijn aankoopmakelaar verschillende documenten op, zoals het bouwkundig rapport, verslagen van de Vereniging van Eigenaren en afrekeningen van gas, water en licht. Het bleek allemaal dik in orde. Mijn aankoopmakelaar stelde toch voor om onder de vraagprijs te bieden. Dat wilde ik aanvankelijk niet, want ik wilde de woning heel graag hebben.

Uiteindelijk ging ik toch mee in haar advies, maar het verschil tussen vraagprijs en ons bod was miniem. Na dat bod belde de verkoopmakelaar meteen. Als je de vraagprijs biedt, kijk ik niet naar de andere biedingen. Ik twijfelde geen moment. Precies op mijn dertigste verjaardag hoorde ik dat het huis van mij was. Wat een geweldig verjaardagscadeau!’ 

Verder lezen? Ga door naar stap 5

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid