Gebruik maken van dalende hypotheekrente

Het gezin verhuisde eind april 2016 van een koopwoning in Vleuten naar een koopwoning in De Meern. Lees in hun tijdlijn hoe zij door de verschillende stappen heenliepen. 

Paspoort

Naam: Vincent Andriessen (39).
Gezinssituatie: getrouwd met Roos van Ruiten-Andriessen.
Kinderen: Mees (3 jaar) en Tim (1½ jaar). 
Lid van VEH sinds: 2008.

Waar en hoe wil ik wonen?

Vincent: ‘Zeven jaar geleden kochten mijn vrouw en ik een huis van vier jaar oud in Vleuten. Daarna werden onze twee zoons geboren. We wisten dat we op den duur meer ruimte wilden hebben, maar haast met verhuizen hadden we aanvankelijk niet. 

Waarom kozen jullie voor kopen zonder makelaar? En hoe beviel dat?

Vincent: ‘We besloten de koop zoveel mogelijk zelf op te pakken en Vereniging Eigen Huis in te schakelen voor advies. Omdat we een aankoopmakelaar niet zoveel vonden toevoegen. Het scheelt al snel tweeduizend euro als je het zelf doet. 

Hoe verliep het bezichtigen? Gebruikten jullie een checklist?

‘Aanvankelijk waren we niet meteen razend enthousiast over dat tweede huis in De Meern. In de omschrijving op Funda stond dat de tuin op het oosten lag. Wij houden van zon, dus dit leek een groot struikelblok. 

Speelden jullie bij het uitbrengen van het eerste bod op safe of besloten jullie een gokje te wagen?

: ‘Het huis stond in het weekend op Funda. Op maandag belden we om een afspraak voor de bezichtiging te maken. Dat was op woensdag mogelijk. De volgende dag deden we een bod. We wisten dat de vraagprijs zeker niet onredelijk was, want het huis was in goede staat, het was het waard. 

Op welke wijze werd het voorlopig koopcontract opgesteld?

‘De verkopende partij verhuist naar een appartement. De spullen voor het onderhoud van de tuin hadden ze dus niet meer nodig en zouden na de overdracht van het huis van ons worden. Dat spraken we af bij de onderhandelingen. Verder kwamen we overeen dat we een bouwtechnische keuring zouden laten uitvoeren. 

Hebben jullie een bouwkundige de keuring laten uitvoeren?

‘Ja, door een bouwkundige van Vereniging Eigen Huis. Mijn advies is om dat altijd te laten doen. Omdat je zelf geen specialist op dat gebied bent. Bij de eerste bezichtiging waren mijn vrouw en ik gecharmeerd van het huis. 

Hoe hebben jullie energie en verzekeringen geregeld?

Lees het hele artikel
‘Ons huis in Vleuten was verkocht onder voorbehoud van financiering. Dus dat was nog even spannend. Nu de koop rond is, is er in ons hoofd ruimte om zaken voor ons nieuwe huis te regelen. 
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid