Waar en hoe willen we wonen?

Een gunstige rente - stap 2

Vincent: ‘We besloten de koop zoveel mogelijk zelf op te pakken en Vereniging Eigen Huis in te schakelen voor advies. Omdat we een aankoopmakelaar niet zoveel vonden toevoegen. Het scheelt al snel tweeduizend euro als je het zelf doet. Op Funda kun je je goed oriënteren.

Vervolgens kun je bij het Kadaster informatie opvragen over de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. En bekijken voor welk bedrag het huis van je keuze eerder van de hand ging. Bereid elke stap in het koopproces goed voor en zorg dat je je doelen en verwachtingen duidelijk hebt.

Halverwege lijkt het stressvol, maar achteraf gezien valt het altijd mee. Natuurlijk roept een verkoopmakelaar dat er nog vijf andere potentiële kopers zijn. Maar dat betekent niet dat je de woning alleen voor de hoofdprijs kunt krijgen. Soms heb je pech. Dan loop je een droomhuis mis omdat het alleen in de stille verkoop werd aangeboden. Of het staat wel op Funda maar een andere koper is je net voor. Dat was bij ons het geval, toen we in De Meern een geschikt huis vonden. Niet lang daarna, in oktober 2015, stond in dezelfde straat een ander huis te koop. Een woning van twintig jaar oud. En dit keer hadden we meer geluk.’

Verder lezen? Ga door naar stap 3

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid