Van appartement naar ééngezinshuis

Xander en Suus verhuisden in december 2014 van een koopappartement in Utrecht Overvecht naar een koop eengezinswoning in Utrecht Tuindorp. Lees in hun tijdlijn hoe zij door de verschillende stappen heenliepen. 

Paspoort

Naam: Xander Elink Schuurman (42).
Gezinssituatie: woont samen met Suus van Geffen (38).
Kinderen: Lara (3) en Milou (net geboren).
Lid van VEH sinds: 2014

Hoe besloten jullie om voor welke vraagprijs te zoeken? Hoe bepaalden jullie de maximale hypotheek?

Met behulp van online tools kun je je maximale hypotheek bepalen. Als je als stel allebei een vast dienstverband hebt, is dat handig. Maar bij ons ligt het ingewikkelder, omdat mijn vriendin Suus zzp’er is en het ene jaar meer verdient dan het andere. 

Waarom kozen jullie voor een makelaar? En hoe beviel dat?

‘Steeds meer mensen regelen het allemaal zonder makelaar. Heel knap, maar niks voor ons. Want je kent als leek het proces niet. Denk bijvoorbeeld aan het koopcontract, wat moet daar allemaal in staan? 

Welke tips hebben jullie op het gebied van het bezichtigen van een huis?

‘Realiseer je dat de aanwezigheid van de huiseigenaren, bijvoorbeeld tijdens een Open Huizendag, je bezichtiging van hun huis behoorlijk kan beïnvloeden

Hoe bepaalden jullie de waarde van het huis? En welke strategie hadden jullie bij het bieden?

De eerste keer dat we het bezichtigden, tijdens de Open Huizendag, was de vraagprijs 385.000 euro. Veel te hoog, voor de staat waarin de woning verkeerde. Begin april 2014 verkochten we ons eigen appartement in Overvecht.

Hebben jullie voldaan aan de onderzoekplicht?

‘Ja, met behulp van onze makelaar. Hij onderzocht bij de gemeente zaken als bestemmingsplan, voorkeursrecht en bodemverontreiniging. Dat was allemaal in orde. In de koopakte stond dat er een erfdienstbaarheid is, namelijk het recht van overpad. 

Waar liepen jullie tegenaan bij het afsluiten van de hypotheek?

‘Het is voor zzp-ers niet makkelijk om een hypotheek te krijgen. Ook niet als je partner in vaste dienst is. Bij bepaalde banken krijg je als zzp-er een procentpunt ‘strafrente’. De omzet moet in drie opeenvolgende jaren stijgend zijn.

Hoe verliep de laatste inspectieronde?

‘Het huis werd niet helemaal opgeleverd zoals het hoort. Er stond nog het een en ander in de schuur. Wij maakten daar geen probleem van. Want diezelfde dag moest bij de notaris de eigendomsakte getekend worden. 

Hoe verliep de verhuizing? Deden jullie het zelf of hadden jullie een bedrijf ingehuurd?

'Tussen de verkoop van ons appartement in Overvecht en de sleuteloverdracht van ons nieuwe huis zat een halfjaar. We trokken in die tussenfase in een tijdelijke woning. In veel dozen zaten spullen die we niet dagelijks gebruiken.'
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid