Hoe besloten jullie om voor welke vraagprijs te zoeken? Hoe bepaalden jullie de maximale hypotheek? 

Van appartement naar eensgezinshuis - stap 1

Xander: ‘Met behulp van online tools kun je je maximale hypotheek bepalen. Als je als stel allebei een vast dienstverband hebt, is dat handig. Maar bij ons ligt het ingewikkelder, omdat mijn vriendin Suus zzp’er is en het ene jaar meer verdient dan het andere. We vulden een aantal tools in. Op basis van ons gezamenlijke inkomen konden we ruim boven de 400.000 euro lenen, dit was onze maximale hypotheek. Dat leek ons te risicovol.

In Excel zette ik al onze vaste lasten zoals boodschappen, energie, zorgverzekering, telefoon en internet op een rij om in kaart te brengen wat we reëel konden besteden. Want we wilden niet over elke cent na hoeven denken en ook gewoon op vakantie kunnen gaan. Vervolgens maakten we een afspraak voor een oriënterend gesprek bij een hypotheekadviseur van Vereniging Eigen Huis. Deze persoon had ruime ervaring in het voorlichten van zzp’ers.

Hij nam de variabelen in ons gezamenlijke inkomen goed mee in de berekening. Uiteindelijk kwamen we uit op een hypotheekbedrag tussen de 350.000 en 400.000 euro. Dat voelde een stuk comfortabeler dan het opnemen van onze maximale hypotheek.’

Verder lezen? Ga door naar stap 2

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid