Welke tips hebben jullie op het gebied van het bezichtigen van een huis?

Van appartement naar eensgezinshuis - stap 3

Roos: ‘Realiseer je dat de aanwezigheid van de huiseigenaren, bijvoorbeeld tijdens een Open Huizendag, je bezichtiging van hun huis behoorlijk kan beïnvloeden. Dat gold in elk geval voor ons, de eerste keer dat wij hier kwamen. We hadden toen zelf nog geen aankoopmakelaar. En geen ervaring in het bezichtigen van een huis. Het huis zag er behoorlijk uitgewoond uit, zou grondig verbouwd moeten worden. En er hing een onprettige sfeer, omdat de bewoners in scheiding lagen.

De prijs was veel te hoog. Ik dacht: alles behalve dit. In de maanden die volgden bekeken we een stuk of vijf andere woningen. Op papier hadden we een heel wensenlijstje. Maar uiteindelijk gaat het om de klik die je wel of niet met een woning hebt. De plattegrond en de omschrijving kunnen nog zo perfect zijn, maar als de klik er niet is, moet het niet doen. Het gaat om een belangrijke aanschaf: de plek waar je misschien wel tientallen jaren van je leven zult doorbrengen. Als iets niet goed voelt, probeer dan te achterhalen waar dat vandaan komt.

Bij ons speelde vooral de lichtinval een rol. We vonden veel woningen te donker. Volg dus je gevoel en neem voor de praktische en technische zaken een makelaar mee bij de bezichtiging. Zodat je je niet laat verblinden door een prachtige keuken waarvan het houtwerk later verrot blijkt te zijn.’

Verder lezen? Ga door naar stap 4

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid